STRELJANJE

Po napadu na predsednika odstopil šef varnostne službe

Objavljeno 30. september 2012 11.21 | Posodobljeno 30. september 2012 11.21 | Piše: P. J., STA

26-letnik je v prisotnosti varnostnikov večkrat ustrelil predsednika.

PRAGA – Potem ko je bil češki predsednik Vaclav Klaus v petek lažje ranjen v napadu s plinsko pištolo, je v soboto odstopil vodja njegove varnostne službe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadalec je v Klausa izstrelil več nabojev, preden so ga obvladali policisti.

»Čeprav ob incidentu nisem bil navzoč ... se po ogledu posnetka čutim odgovornega za dejanja svojih podrejenih,« je svoj odstop pojasnil vodja varnostne službe Jiri Sklenka.

Incident se je zgodil ob odprtju mostu na severu Češke. Moški v kamuflažni obleki je pristopil k predsedniku, proti njemu z repliko prave pištole ustrelil več plastičnih nabojev in odkorakal vpričo presenečenih varnostnikov, preden ga je obvladala policija.

Kasneje je 26-letni napadalec pojasnil, da simpatizira s komunistično stranko in da je z napadom želel protestirati proti varčevalnim ukrepom na Češkem.

Češka Nova TV je poročala, da je bil 71-letni predsednik Klaus, znan kot zagrizen evroskeptik, zelo jezen na varnostnike. Na televizijskih posnetkih je bilo na rokavu njegove srajce videti kapljice krvi, še dodaja AFP.

Deli s prijatelji