JAVNO SRAMOTENJE

Po facebooku maltretira mladoletnice: Nihče mi nič ne more

Objavljeno 05. junij 2013 23.31 | Posodobljeno 05. junij 2013 23.33 | Piše: T. L.

Neznanec se je spravil na dekleta iz Vinkovcev in okolice: na facebooku objavlja njihove fotografije, drugi člani skupine pa jih obkladajo z žaljivkami.

Fotografija je simbolična

VINKOVCI – »Komu vi lažete, dragi moji, komu ste na sledi?« se glasi porogljivo sporočilo ustanoviteljev skupine na družabnem omrežju Facebook (FB), ki je ustanovila stran Vinkovške kur*e in na kateri že nekaj tednov objavljajo fotografije mladoletnic iz Vinkovcev ter okolice in jih s številnimi komentarji žalijo in javno sramotijo. Skupina ima 3500 članov, ustanovitelji strani pa ne mislijo opustiti objav, poroča Jutarnji.hr. Policistom sporočajo, da lahko le »dr**ajo na naslovnico skupine, ker na Facebooku nimajo nobenih pooblastil«. 

Eno stran ukinili, ustvarili že novo

»Ne igrajte se detektivov, ker nas ne morete najti niti nas nikoli ne boste, tudi če na pomoč pokličete Interpol. Vaš trud je zaman,« skupina sporoča ministrstvu za notranje zadeve. Trdijo, da jih nihče ne more zaustaviti, ker na strani ni niti ene stvari, ki bi kršila pravila družabnega omrežja. 

Facebook skupina Vinkovške kur*e je že več tednov glavna tema pogovorov v Vinkovcih. Šele včeraj popoldne pa so se zganili tudi na sedežu Facebooka in stran ugasnili. A ustanovitelj skupine, ki se sam skriva za imenom Mr. Nobody, očitno ne namerava prenehati. Pred 15 urami je namreč ustanovil novo skupino z imenom Vinkovške vlačuge, kjer nadaljuje objave deklet. 

V prvem primeru se je Facebook takoj odzval 

Pred vinkovško je že obstajala skupina Kur*be iz Županje, ki pa jo je Facebook ukinil takoj po prijavi. Tovrstne skupine so organizirane tako, da na zidu objavljajo zasebne fotografije deklet, ki se jim drugi člani skupine posmehujejo, jih žalijo in obtožujejo, da se ukvarjajo s prostitucijo.

Dekleta, ki so se znašle kot tarče na strani vinkovške skupine, so večkrat poskušale ukiniti stran. Najprej so pisale administratorjem na Facebooku, skupaj s svojimi starši pa so vse skupaj prijavile tudi policiji in uradu, ki naj bi ščitil pravice otrok, ter še številnim drugim združenjem. Večjega učinka ni bilo. Na drugi strani pa ustanovitelj sporne strani priznava, da ga iščejo vsi v Vinkovcih, kljub temu pa od svojega početja ne namerava odstopiti. 

»Poskušamo odpreti oči staršem«

»Vaši otroci niso žrtev te strani. Prvič poskušamo v Vinkovcih odpreti oči staršem, kakšni časi so prišli in kakšni so vaši otroci. Mi nismo ekipa, ki bi ji vaša prijava odvzela pogum. Res je, da nas iščejo vse mesto in vsi okoliški kraji, ampak na žalost le zaradi resnice. Seveda, na strani niso fotografije ku*b, ampak vlačug. Kar pomeni, da 'se dajejo' brezplačno. Dragi moji straši, naj vam povem le to, da se vaši otroci tu niso znašli brez razloga,« sporočajo avtorji strani staršem. 

Razmere v Vinkovcih so tako napete, da nekatere od deklet, ki so se znašle na strani, ne spijo in jemljejo pomirjevalne tablete. Poročali smo, da je pretekli teden ena najstnica naredila samomor po tem, ko so jo sovrstniki maltretirali prek družabne mreže Ask.fm, in tudi v Vinkovcih se bojijo, da bi lahko zaradi objav katero od deklet obupalo nad življenjem. 

Policija in administrator FB pa ...

In kaj dela policija? Po prijavi desetih ljudi poteka kriminalistična preiskava. Pravijo, da do zdaj niso našli elementov za pregon kaznivega dejanja, so pa vse ugotovitve predali pravosodnim organom, ki bodo poskušali ugotoviti, ali vendar obstaja kakšen dodatni element kaznivega dejanja. In kaj preostane dekletom in staršem? Zoper nepoznane storilce lahko vložijo zasebno tožbo ... Sicer pa hrvaški kazenski zakonik od letošnjega leta dalje za sramotenje, žalitev imena in ugleda prek družabnih omrežij, forumov in novičarskih portalov predvideva denarno kazen v višini od 180 do 360 dnevnih zaslužkov, še poroča spletni portal.

Zanimiv odgovor na prijavo pa je podal tudi administrator, ki je pri Facebooku zadolžen za Hrvaško: »Potem ko smo preučili vašo prijavo, nismo mogli potrditi, da omenjena stran krši odredbe o pravicah.«

No, prijavitelji pa trdijo, da so avtorji skupine prekršili kar nekaj določil, in sicer z zastraševanjem in maltretiranjem prek spleta (angleško cyberbullying), s sovražnim govorom in kršenjem zasebnosti, vendar pa za to niso bili kaznovani.

In odgovor Facebookovega administratorja za Hrvaško? Po njegovi oceni naj bi šlo v primeru objave fotografij in komentarjev, ki se zbirajo na omenjeni strani, za specifično zvrst humorja, ne pa kršenju pravic ... 

Deli s prijatelji