SNIDENJE

Po dolgih 43 letih sta 
si končno padla v objem

Objavljeno 11. junij 2016 18.45 | Posodobljeno 11. junij 2016 18.45 | Piše: E. B.

Učiteljica Amoreena Olaya spoznala biološkega očeta, ki jo je dal v posvojitev.

Pesem Amoreena, ki jo je spisal in spesnil veliki Elton John, je bila zanjo vedno nekaj posebnega – pa ne zgolj zato, ker si s pesmijo deli ime, pojasnjuje Amoreena Amy Olaya, učiteljica angleščine in zgodovine iz Philadelphie.

»Že ko sem jo prvič slišala, sem vedela, da je ta pesem sporočilo zame,« pojasnjuje 42-letnica. »Kakor da bi Elton prepeval o mojem otroštvu. Slišati je bilo kakor upanje, da bom nekoč spet videla svojega očeta.« Pesem si je pogosto vrtela, a se ji še sanjalo ni, da Amoreeno redno posluša tudi njen oče DeWayne Moye iz Parme v Ohiu. In se sprašuje, ali bo še kdaj srečal hčer, ki jo je 1974. dal v posvojitev. »Dal sem ji ime Amoreena, tako da bi jo nekoč lažje našel, ker je ime pač nekoliko nenavadno. Prav vsak dan sem se spraševal, kje je, ali je srečna, zdrava. Jo bom še kdaj videl?« DeWayne in njegovo takratno dekle sta bila premlada, da bi skrbela za otroka, zato sta deklico sklenila zaupati ljubeči družini, še večja ovira pa je bilo rasno razlikovanje, saj je Amoreenina mama belka, ki bi jo družba izobčila, če bi vzgajala temnopoltega otroka. Nova družina, belopolta, je za deklico resnično zgledno skrbela, toda Amoreena je vse življenje čutila, da pripada drugam. In čeprav so jo starši od prvih let podučevali, češ da barva kože ni pomembna, se je v lastnem domu počutila kakor tujka, tako tudi v soseski, kjer so se vrstniki pogosto norčevali iz njene temnejše polti.

Mama zavrnila srečanje

Že v najstniških letih je sklenila poiskati biološko mater, a je ta nazadnje ni hotela spoznati. Razočarana je za nekaj let obupala, potem pa le sklenila, da se bo poskušala povezati z očetom. Partner ji je podaril komplet za analizo DNK, gradivo je potem poslala organizaciji AncestryDNA, kjer so v nekaj dneh izsledili DeWayna. Tesno vez je bilo mogoče začutiti že v prvem telefonskem pogovoru, se strinjata oba, sledile so dolge razprave na daljavo, vsak dan sta klepetala po dve uri, pripovedujeta. Nazadnje sta oba zbrala pogum in se dogovorila za srečanje, Amy, ki je mati dveh najstniških sinov, je tako očeta obiskala na njegovem domu v Ohiu.

Sreči in radosti pa je sledilo tudi grenko spoznanje o družini biološke matere: Amoreenin dedek je bil pripadnik kukluksklana, zato se je mati odločila, da se bo otroku raje odpovedala, kakor da ga vzgaja v sovražnem okolju. 

Deli s prijatelji