ZAKONODAJA

Po ACTI prihaja še nevarnejša CISPA

Objavljeno 04. april 2012 17.25 | Posodobljeno 04. april 2012 16.57 | Piše: Mi. S.

Govori se o predlogu zakona, ki bo v primeru, da bo sprejet, oblastem omogočal popoln vpogled v vso vašo elektronsko komunikacijo.

WASHINGTON – Zdi se, da so se v ameriškem kongresu odločili, da bodo na tak ali drugačen način sprejeli zakonodajo, ki bo konkretno zaščitila pravice intelektualne lastnine na spletu, hkrati pa bo oblastem dovolila celoten vpogled v elektronski promet slehernega državljana.

Potem ko sta predloga za zakonodajo SOPA in PIPA neslavno propadla zaradi velikanskega upora ameriške javnosti, je zdaj v kongresu že začel krožiti predlog zakona HR-3523, bolje poznan kot CISPA, ta pa naj bi bil od vseh najbolj nevaren.

CISPA za zdaj s podporo prek sto zastopnikov

CISPA ali Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (Zakon o varnosti in izmenjavi podatkov v kibersvetu) je eden od novih predlogov zakona s tematiko internetne varnosti, o katerem razpravljajo v ameriškem kongresu, zdi pa se, da v tej bitki trenutno vodi CISPA. Govora je o predlogu zakona, ki bo v primeru, da bo sprejet, oblastem omogočal popoln vpogled v vso komunikacijo državljana. Za zdaj je CISPA dobila podporo prek 100 zastopnikov in je na zelo dobri poti, da se znajde na mizi predsednika Obame, ki bi jo lahko z enim podpisom oživil. In s tem hkrati podpisal smrtno obsodbo svetovnemu spletu, kot ga danes (še) poznamo.

Kdo vse bo imel pravico dostopati do osebnih podatkov?

Tako bodo morali ponudniki internetnih storitev vladnim agencijam dostavljati zahtevane podatke o svojih uporabnikih, če bo vlada to zahtevala. Nejasno besedilo predloga zakona pušča namreč ogromen prostor za interpretacijo nekaterih delov zakona – dobesedno vsaka komunikacija lahko postane označena kot morebitna grožnja.

Poleg tega pa CISPA ne imenuje, katere varnostne agencije bodo imele pravico dostopati do osebnih podatkov uporabnikov, je pa jasno, da bo to v prvi vrsti Nacionalna agencija za varnost (NSA). Zanimivo je, da je v besedilu zapisano, kako se bodo podatki uporabili le v dobrobit spletne varnosti.

V predlogu zakona ni zapisano, ali bo obstajal kakšen državni nadzor nad tem, kdo vse bo imel vpogled v osebne podatke in kako jih bo kasneje uporabil oziroma kako bo preprečena zloraba takih informacij.

V imenu varnosti ...

Kendall Burman
iz centra za demokracijo in tehnologijo je dejala, da CISPA omogoča izničenje vseh preostalih zakonov s področja civilnega in kazenskega prava.

Enakega mišljenja so tudi v združenju Electronic Frontier Foundation. V imenu varnosti tako ne bodo obstajale nikakršne omejitve, kdo lahko informacijo kupi, ustavi, cenzurira, zamenja, uporabi ...

Burman opozarja tudi, da bi lahko zakon že naslednji mesec predlagali za glasovanje, zato je o tem spornem predlogu zakona treba obvestiti širšo javnost. Pri tem poudarja, da se je treba učiti iz prejšnjih lekcij v primerih SOPA in PIPA.

Na Otoku želijo še korak dlje

V Veliki Britaniji pa je v pripravi zakon o varnosti, ki naj bi šel še korak dlje kot CISPA. Ta bo namreč oblastem omogočal nadzor nad celotno elektronsko komunikacijo vseh državljanov.

Ker ACTA še ni doživela svojega pozitivnega ali negativnega epiloga, je sporočilo tukaj jasno – živimo v času, ko se ne odloča le prihodnost svetovnega spleta, ampak tudi o zasebnosti in brisanju meje med tem, kaj je varnost in kaj vdor v zasebnost.

Deli s prijatelji