ŽALOSTNO

Po 73 letih zakonca umrla na isti dan

Objavljeno 18. april 2015 11.30 | Posodobljeno 18. april 2015 00.00 | Piše: E. B.

Ameriška upokojenca sta zadnja leta živela v ločenih domovih. Najprej je umrl 93-letni Bill, dve minuti za njim še 89-letna Lill.

V ovojnici ji je vrnil poročni prstan (fotografija je simbolična)

V zakonu sta bila združena neverjetnih 73 let, na oni svet sta odšla v razmiku dveh minut: 89-letna Lillian Karr Wilson in 93-letni William Willson iz Kentuckyja sta svojce zapustila na isti dan.

Čeprav sta v zadnjih letih živela v ločenih domovih, se njuna trdna vez nikoli ni pretrgala. Oba zakonca je nedavno doletela neozdravljiva alzheimerjeva bolezen, vendar niti ta ni zastrla njune ljubezni; čeprav so zbledeli številni spomini in sposobnost dojemanja, so bila čustva še kako živa, pripovedujejo njuni otroci. Ti so skrbeli, da sta se Lillian in Bill redno obiskovala: ona je hodila k njemu v Wilmore, on k njej v Lexington, prav od tam sta na isti dan prišli žalostni novici. Najprej so jih obvestili o očetovi smrti, nekaj minut pozneje je telefon zazvonil še enkrat: umrla je še mati, so jim sporočili. »Občutili smo nekakšno olajšanje. Skupaj ju bomo pokopali in proslavili njuno življenje. Tako bomo tudi lažje žalovali,« je pojasnil 66-letni Doug, eden od treh sinov.

Lill in Bill, kot so jima rekli prijatelji, sta se spoznala v srednji šoli v Corbinu, oba sta bila člana tamkajšnje športne ekipe. Njuni starši so pozneje nasprotovali poroki in jima niso dali blagoslova za zakon, zato sta zaljubljenca pobegnila in se vzela na skrivaj. Za nekaj časa ju je ločila vojna, zaradi iskanja dela in boljših priložnosti sta se pogosto selila. Večino časa sta se preživljala kot trgovca: on je prodajal, ona pa skrbela za lep videz prodajaln in urejanje izložbenih oken. Doug, Mike in Terry so imeli srečno otroštvo, starši so trdo garali, da so jima omogočili zdravo odraščanje in kakovostno visokošolsko izobrazbo, ki sta se ji oba zavoljo ljubezni in dela odpovedala. »Tako ponosna sta bila, ko smo diplomirali,« se spominja Doug.

Lill in Billu je nazadnje le uspel veliki met: prestopila sta v svet nepremičnin in se lotila prenove in prodaje hiš, posel je kar cvetel: iz skromnega vložka, pičlih 800 dolarjev, sta ustvarila podjetje, vredno okrogel milijon. To so bili njuni zlati časi, se spominjajo sinovi, ki jih je kronalo še Billovo sodelovanje pri lokalnem radiu, kjer je pod vzdevkom Wild Bill vabil k različnim zabavnim dogodkom in plesnim tekmovanjem.

In kot Divji Bill je bil priljubljen tudi v domu, kjer so ga zgledno negovali vse do konca in kjer ga je redno obiskovala tudi Lill. Zadnja leta se nista več pogovarjala, a sta si čustva nedvomno izmenjevala z zasanjanimi pogledi, polnimi lepih spominov in zadovoljstva, so prepričani sinovi, ki za starše pripravljajo ganljivo slovesnost, med katero se bodo poklonili čudovitemu paru in ljubečim ter požrtvovalnim staršem.

Deli s prijatelji