KULTNI POLJUB

Po 70 letih uprizorili najslavnejši poljub

Objavljeno 22. avgust 2015 18.04 | Posodobljeno 22. avgust 2015 18.06 | Piše: M. K.

V New Yorku so pari množično uprizarjali kultni poljub ob koncu druge svetovne vojne.

Minuli vikend je bilo na Times Squaru, najslavnejšem trgu v New Yorku, še posebno vroče. Tam se je namreč zbralo več kot 100 parov, ki so poskušali uprizoriti kultno fotografijo, na kateri mornar zagrabi medicinsko sestro in jo strastno poljubi ob veseli novici, da je druge svetovne vojne konec. Omenjena fotografija z naslovom V-J Day in Times Square je bila posneta avgusta 1945, torej pred natanko 70 leti.

Avtor fotografije, ki velja za eno najslavnejših iz tistega obdobja, je Alfred Eisenstaedt. Objavljena je bila v reviji Life s pripisom: »Na newyorškem Times Squaru se dekle, oblečeno v belo, oklepa svoje torbice in krila, medtem ko mornar brez vsakršnih zadržkov pritisne svoje ustnice ob njene.« Slika je postala simbol spontanega veselja, ko se je po jedrskem napadu na Hirošimo in Nagasaki kot zadnja v drugi svetovni vojni predala tudi Japonska. Na Times Squaru se je takrat zbralo dva milijona ljudi, ki so se lahko prosto gibali in veselili brez nadležnih varnostnih ukrepov in pravil obnašanja.

Eisenstaedtu se je tako zelo mudilo, da je moškega, oblečenega v mornarsko uniformo, in žensko v belem pozabil vprašati za ime. A sodna risarka Lois Gibson je nazadnje ugotovila, da je moški na fotografiji Glen Edward McDuffie, ki se je dogodkov spomnil tako: »Prišel sem s podzemne na Times Square, kjer so ljudje skakali od veselja. Ko sem izvedel, da bo izpuščen moj brat, ki so ga zajeli Japonci, sem se evforiji pridružil še sam. Neka medicinska sestra me je videla in razprla roke. Stekel sem k njej, jo poljubil, nato pa videl, da neki moški teče proti nama. Sprva sem mislil, da gre za ljubosumnega moža ali fanta, ki me bo kresnil. Nato pa sem videl, da gre za fotografa, in sklenil dekle poljubljati, dokler možak ne posname slike.« Mornar z ikonične fotografije je umrl leta 2014.

Že štiri leta prej pa je v Los Angelesu v 91. letu starosti umrla medicinska sestra s slavne fotografije. Tudi njena identiteta je dolgo veljala za neznano, vse dokler ni Edith Shain konec sedemdesetih let fotografu poslala pisma, v katerem je trdila, da je ravno ona ženska na fotografiji, posneti v času, ko je delala v bolnišnici v New Yorku. Od takrat je fotografija močno vplivala na njeno življenje, saj ji je slava prinesla številna povabila na prireditve, povezane z vojno, med njimi na parade, spominske slovesnosti in polaganje vencev.

Mimogrede, aparat, s katerim je v Nemčiji rojeni ameriški fotograf Alfred Eisenstaedt posnel mornarja, ki med slavjem od japonski predaji avgusta 1945 na newyorškem Times Squaru poljublja medicinsko sestro, so leta 2013 prodali na dunajski dražbi. Neznani kupec je zanj odštel kar 114.000 evrov.

Deli s prijatelji