NAJDENI

Po 36 letih našli pogrešani sestri

Objavljeno 07. marec 2017 16.46 | Posodobljeno 07. marec 2017 16.51 | Piše: T. H.

Kanadski kriminalisti so šokirani, saj imata pogrešani sestri povsem običajno življenje v ZDA.

Kot se je izkazalo, se Anna Hakze ni dobro razumela z materjo in je preprosto odšla v novo življenje. Foto: policija Lethbridge

LETHBRIDGE – Življenje včasih piše čudne zgodbe. Tako so bili kanadski kriminalisti iz mesta Lethbridge nedavno precej šokirani, saj so po kar 36 letih našli 67-letno Anno in 53-letno Kym Hakze. Sestri sta veljali za pogrešani, a povsem živi in zdravi živita v sosednjih ZDA. Presenetljivo je tudi, da naj sploh ne bi vedeli, da ju kdo pogreša ali išče. Kmalu po smrti očeta ju je mama nazadnje videla leta 1981 v Edmontonu, potem pa kot da sta se udrli v zemljo.

Ščitijo njuno zasebnost

Ob odkritju je bila seveda najbolj šokirana njuna družina. Anna in Kym imata namreč še tri brate, Ken živi v Calgaryju, Gill v Lethbridgeu in Jerry v Teksasu. »Sredi tedna me je poklical Gill. Bil je brez besed in povsem šokiran. Povedal mi je, da so ga klicali s policije in da so ju našli. Vedno smo upali, da sta še živi,« je povedal Ken in tudi omenil, da je bila starejša Anna zelo navezana na očeta, z mamo pa se ni dobro razumela. Pozneje se je poročila z moškim iz ZDA, ki je bil nekaj časa v zaporu, zato se je očitno odločila, da bo začela novo življenje. Mlajša Kym pa ji je sledila. »Zelo smo veseli, da se bomo morda kmalu videli, in zelo nam je žal, da smo veliko zamudili,« je dodal. Njihova mama je leta 2013 umrla in tako ni nikoli izvedela za usodo hčera.

Policija tudi po osupljivi najdbi ščiti njuno zasebnost in javnosti ne bo posredovala podatkov o tem, kje živita in kako jima je zdaj ime. Povedali so samo, da so veseli, da so končno lahko zaprli ta primer in da se je zgodba srečno končala, razkrili pa so tudi, da sta se za novo življenje odločili zato, ker v Lethbridgeu preprosto nista več videli prihodnosti. »Po dolgih letih se zgodbe izginulih ljudi po navadi ne končajo tako srečno, kot se je tale,« je na tiskovni konferenci, ki je sledila odkritju, povedal kriminalistični inšpektor Scott Woods. »Običajno moramo svojcem pogrešanih sporočiti žalostno novico, ali da se je zgodila tragedija ali pa, kar je še huje, da nimamo odgovora, in pri tem po navadi tudi ostane,« je še dodal.

Mislili, da so ju umorili

Javnost je policija tudi obvestila, da je s sestrama vse vredu in da njunega kraja bivanja, ki sta si ga izbrali, ko sta odšli iz rodne Kanade, ne nameravajo razkriti. »Pomembno je, da sta živi in zdravi, ne bomo se vtikali, zakaj sta zapustili družino in se preselili. Podatke o njiju bomo na njuno željo posredovali samo njuni družini, ki se je tudi obvezala, da ne bo javno govorila o tem, kje in kdo sta Anna in Kym zdaj,« je še sporočila policija.

Izginotje sester Hakze je dolga leta burilo duhove v Kanadi. Njuna mama je izginotje prijavila šele leta 2003 in nihče ne ve, zakaj tako pozno, vendar ju je policija iskala že prej. Nekaj časa je bilo videti, da bi bili lahko žrtvi serijskega morilca Roberta Picktona, ki je v devetdesetih letih umoril več žensk in jih zakopal na svoji kmetiji v Port Coquitlamu blizu Vancouvra. Nekaj časa so namreč mislili, da sta se odselili v Vancouver. Vendar na najdenih truplih niso našli DNK-sledi pogrešanih, zato so to misel opustili. Leta 2012 je že kazalo, da so odkrili nove sledi, vendar je šlo za lažni alarm. Leta 2015 pa je policija iz Lethbridgea na svojem profilu na facebooku pozvala sestri, naj se javita, in očitno je to le sprožilo, da je Kym, ki se je vmes preimenovala, javila policiji. Ta je kar prek twitterja sporočila, da so ju našli.

Deli s prijatelji