SKRIVNOSTNO

Plankton v vesolju kot slepi potnik?

Objavljeno 04. september 2014 20.36 | Posodobljeno 04. september 2014 20.36 | Piše: Miloš Krmelj

Na površini Mednarodne vesoljske postaje ruska kozmonavta našla preprosta živa bitja ali plankton. Jih je tja že pred nekaj leti v resnici prinesel človek in gre za neke vrste slepe potnike v vesolju?

Ruski vesoljski strokovnjaki so potrdili, da so na površini Mednarodne vesoljske postaje našli morski plankton. Eno izmed glavnih vprašanj, ki se pri tem zastavlja, je, kako se je lahko tam znašel. Rusi trdijo, da so ga tja verjetno zanesli zračni tokovi in ne ruski moduli, ki so proti temu vesoljskemu oporišču odpotovali iz kazahstanskega Bajkonurja. Organizmi bi tam tako lahko preživeli v vakuumu, brez kisika in pri izredno nizki temperaturi.

Do tega odkritja so znanstveniki prišli med nedavnim rutinskim vesoljskim sprehodom, ki sta ga opravila ruska kozmonavta Oleg Artemijev in Aleksander Skvortsov. V vesolju sta takrat izstrelila več zelo majhnih satelitov ali mikrosatelitov, s pripomočki sta nato na ruskem segmentu Mednarodne vesoljske postaje očistila tudi površine oken oziroma iluminatorjev, kot jim pravijo Rusi, in pozneje z uporabo zelo natančne opreme ugotovila, da sta naletela na plankton in druge mikroorganizme. Vodja ruskega segmenta omenjenega mednarodnega vesoljskega oporišča Vladimir Solovjev pravi, da so rezultati tega eksperimenta res edinstveni. »Na iluminatorju sva naletela na sledi planktona in drugih mikroskopskih delcev. Njihovo proučevanje naj bi se nadaljevalo,« dodajata omenjena kozmonavta. Za plankton ni znano, da bi bil prisoten v Bajkonurju v Kazahstanu, od koder so ruski moduli poleteli v vesolje. Kot navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass, Solovjev ne ve, kako so ti mikroskopski delci prišli na površino vesoljske postaje, vendar meni, da jih je nekako dvignilo do višine, na kateri potuje postaja, in ta je od površine Zemlje oddaljena 420 kilometrov. Omenjeni strokovnjak še navaja, da je plankton v teh stopnjah razvoja moč najti na površinah oceanov. »Ne gre za tipične organizme, prisotne v Bajkonurju, torej so jih tja zanesli zračni tokovi, ki lahko dosežejo postajo in omogočijo, da pridejo ti organizmi do površine modulov,« še pravi Vladimir Solovjev.

Nasa uradno
(še) ne komentira

Se je pa o tem že kar nekaj razpravljalo na internetu in različnih takšnih ali drugačnih družabnih omrežjih. Eden izmed virov tako navaja, da Nasa še ne bo komentirala, kaj vse to lahko pomeni za ameriški segment na Mednarodni vesoljski postaji in ali se je kaj podobnega zaznalo v preteklosti. Drugi vir trdi, da se s to ugotovitvijo ne strinjajo ameriški astronavti, ki so tudi na tem vesoljskem oporišču.

A v Nasi verjetno vsem tem ruskim odkritjem ne želijo posvečati velike pozornosti, kar gre mogoče sklepati tudi iz njihovih odgovorov. »Rezultati iz nekaterih znanstvenih eksperimentov, ki so se kar dolgo izvajali in so bili zbrani lani, potrjujejo, da lahko nekateri organizmi živijo na površini Mednarodne vesoljske postaje tudi po več let, ne glede na dejavnike, značilne za vesoljski polet, ki zadevajo gravitacijo, temperaturne razmere in tudi kozmično radiacijo. Nekaj raziskav je pokazalo, da se taki organizmi lahko še celo razvijajo,« pravijo v Nasi.

»Kolikor je nam znanega, še nismo slišali za kakršnakoli uradna poročila od kolegov iz Roskozmosa (ruske vesoljske agencije), da so našli morski plankton,« navaja predstavnik Nase Dan Huot. Nekateri Nasini znanstveniki po drugi strani menijo, da so bili moduli vesoljske postaje kontaminirani z morskim planktonom, ko so bili ti izstreljeni z Zemlje in so tako predstavljali neke vrste slepe potnike. Vendar smo že prej dodali še drugo mnenje Nase o izsledkih raziskav iz prejšnjega leta. Če sta kozmonavta resnično odkrila, da lahko morski plankton pride do vesoljskega oporišča in visi na površini njenega modula, bo to lahko imelo zanimive implikacije in vpogled v to, kako se lahko mikroorganizmi prilagodijo na izredno zahtevno in surovo okolje ter nov življenjski prostor, kar pomeni, da je plankton bolj odporen, kot smo si lahko predstavljali in zamišljali.

Deli s prijatelji