NEZASLIŠANO

»Plačaj stroške poroda, sicer ne dobiš otroka«

Objavljeno 25. maj 2012 10.01 | Posodobljeno 25. maj 2012 10.03 | Piše: T. L.

Po porodu so v grški porodnišnici mladi mamici brez denarja grdo zagrozili.

Kaj bi storili, če vam v porodnišnici ne bi dovolili oditi domov z otrokom?

ATENE – Ali se časi, ko bodo ženske rojevale za domačimi štirimi zidovi, vračajo? To se lahko vprašamo po dogodku v eni od grških javnih porodnišnic. Znano je, da je Grčija ekonomsko povsem na dnu, očitno pa so na dnu tudi etične vrednote. Mladi mamici, ki je rodila v eni od porodnišnic v Atenah, so namreč pristojni zagrozili, da ji ne bodo izročili otroka, dokler ne poplača stroškov poroda oziroma carskega reza, ki je bil opravljen. Znesek? 1200 evrov, poroča britanski BBC. Mlada mamica zahtevane vsote nima, prav tako pa nima pravice do zdravstvenega varstva, ki je v Grčiji zagotovljeno le tistim, ki so zaposleni in redno vplačujejo prispevke v (izčrpano) grško zdravstveno blagajno ali imajo (v primeru nezaposlenosti) poravnane vse davčne obveznosti.

Že po prvem porodu zahtevali plačilo

»Kdo se ne bi ustrašil? Komaj ste rodili in oni hočejo zadržati vašega otroka, če ne zmorete plačati? Ali ti ljudje nimajo svojih otrok?« Tako se vprašuje mlada mamica, ki je povedala, da so ji v porodnišnici enako grozili že ob prvem porodu pred 20 meseci, ko so strogi varčevalni ukrepi že veljali za Grčijo. Vendar pa je tedaj še imela službo in je nekako nabrala zahtevani denar. Tokrat pa ni vedela, kaj naj stori. Na srečo so ji na pomoč priskočili v aktivistični skupini Ženske proti dolgu, ki se bori proti vladnim varčevalnim ukrepov, ki so vsiljeni ženskam. Članica skupine je poklicala direktorja porodnišnice Helene Venizelu, ki je nato le dopustil, da mamici skupaj z otrokom dovolijo oditi. Direktor omenjene porodnišnice sicer grožnje z zahtevo po plačilo zanika, v aktivistični skupini pa pravijo, da to ni prvi primer, s katerim so imele ženske opraviti v času krize.

Grčija je močno oklestila financiranje zdravstvenih storitev, zahtevani varčevalni ukrepi pa dušijo vodilne v javnih zdravstvenih inštitucijah. Zaradi zahtev tujih kreditodajalcev so namreč (tudi) grške bolnišnice potisnjene v kot in si oskrbovanja bolnikov, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti.

Deli s prijatelji