STIEGL

Pivovarna iz Kolumbovih časov

Objavljeno 10. januar 2014 19.52 | Posodobljeno 10. januar 2014 19.54 | Piše: Drago Bulc

Kaj imata skupnega odkritje Amerike in najstarejša salzburška pivovarna Stiegl?

Pestra izbira piv v največji pivnici. Foto: Drago Bulc

V stoletjih do današnjih časov je pivovarna Stiegl postala največja in najbolj znana pivovarna v zasebnem lastništvu v Avstriji. Iz središča pravljičnega mesta so jo pozneje preselili v predmestje Maxglan, kjer za varjenje piva poleg (v glavnem avstrijskega) ječmena in hmelja uporabljajo studenčnico z bližnjega hriba Untersberg.

V službi turistične promocije

Skoraj pet stoletij staro tradicijo varjenja piva v mestu, ki po vsem svetu slovi predvsem po genialnem skladatelju klasične glasbe Wolfgangu Amadeusu Mozartu, so še zlasti v zadnjih desetletjih izkoristili za turistično promocijo. Tisti, ki pozimi na drugem programu avstrijske nacionalne televizije ORF v jutranjih urah spremljate pregled vremenskih razmer na smučiščih naše severne sosede, lahko namesto panorame Salzburga ali Mozartovega spomenika zasledite pivovarno Stiegl. Ljubitelji smučarskih skokov in poletov pa lahko njeno ime opazite tudi na zastavici, s katero tamkajšnji trener svojim orlom daje dovoljenje za spust po skakalnici ali letalnici. Lastniki najbolj znane zasebne avstrijske pivovarne nastope v medijih tako spretno izkoriščajo za promocijo piva, posredno pa tudi Mozartovega mesta in vseh turističnih krajev na Salzburškem. Zato je poleg ogledov srednjeveških spomenikov in vseh znamenitosti, povezanih z Mozartom, v turistični ogled Salzburga skoraj obvezno vključen tudi Stiegl.

Da bi turistom prikazali pet stoletij bogate zgodovine pivovarne, so v njej uredili muzej, v katerem izvirno kažejo varjenje piva. Obiskovalce najprej odpeljejo v posebno dvorano, kjer jim v 3D-tehniki pokažejo vse stopnje pri nastajanju ene najstarejših pijač na svetu, danes pa velja za eno najpogostejših osvežilnih alkoholnih pijač na vseh celinah. Zaradi različnih verskih zapovedi in zakonskih omejitev pa si zdaj brezalkoholno različico, ki je pravi ljubitelji piva sicer ne priznavajo, privoščijo celo v muslimanskih deželah.

Paracelzusovo pivo

Pri vsakem ogledu pivovarne, ki leta 2014 stane kar 11 evrov, je mogoča tudi pokušina kulinaričnih posebnosti: temu so namenili tri pivnice, ki lahko skupaj sprejmejo kar 300 gostov, lokalne specialitete pa je treba doplačati, če seveda niso vštete v skupni turistični aranžma. Pri vsakem okušanju so na voljo trije različni vrčki piva, ljubitelji pa si lahko v pivovarni privoščijo tudi nefiltrirano pivo, ki so ga poimenovali po znanem švicarskem zdravniku in alkimistu Paracelzusu, očetu moderne toksikologije, ki je delal in umrl v Salzburgu.

Ob koncu izleta v svetovno znano pivovarno pa sem se s skupino slovenskih novinarjev začudil, kaj vse ponujajo v trgovini s spominki, in se z grenkobo v srcu spomnil Pivovarne Union v naši prestolnici, ki premore celo bogatejši pivovarski muzej kakor Stiegl. Turistični nagelj, ki sem ga pred dvema desetletjema podelil ljubljanski pivovarni prav zaradi vključenosti v turistično ponudbo našega glavnega mesta, je medtem povsem ovenel. Danes, ko je Ljubljana polna tujih turistov, bi si Pivovarna Union zaradi neizkoriščenosti svoje lege in ponudbe prej zaslužila turistično bodečo nežo.

Deli s prijatelji