SPORI

Pismo slovenske komisarke dvignilo veliko prahu

Objavljeno 19. december 2014 13.30 | Posodobljeno 19. december 2014 13.31 | Piše: A. L.

Nemci so izkoristili (po njihovem mnenju) napako Bulčeve in preusmerili pozornost.

Violeta Bulc.

Neformalno dopisovanje med Nemčijo in Evropsko komisijo je eskaliralo v diplomatski spor med njima, v precej neroden položaj pa je spravilo slovensko komisarko Violeto Bulc.

24. novembra se je Bulčeva, evropska komisarka za promet, sestala z nemškim ministrom Alexandrom Dobrintom in vnovič izrazila pomisleke Evropske komisije glede vpeljave zaračunavanja uporabe avtocest tujcem, medtem ko lokalnemu prebivalstvu tega ne bi bilo treba plačati. Že njena predhodnica Siim Kallas je Nemce opozarjala, da bi se s tem lahko kršila temeljna načela EU – da se morajo vsi državljani obravnavati enakovredno.

Nujen sestanek

Kasneje je Dobrint zahteval nujni sestanek z Bulčevo, in sicer minuli petek (11. decembra) pred sredinim (17. decembra) odločanjem nemške vlade. Bulčeva je na to odgovorila, da v prihodnjih dneh ne bo imela čas za takšen sestanek. Vnovič je naštela skrbi Evropske komisije, vendar, kakor piše European Voice, precej neposredno. Prvič je bilo namreč zapisano, da bo takšen zakon kršil pravila EU.

Pismo v medije

Nemška vlada je pismo dala medijem in opozorila, da gre za netočnosti. Nemški minister za transport je kritiziral – po lastnem mnenju – napake v pismu, v oddelku odnosov z javnostjo omenjenega ministrstva pa so dodali, da je očitno bilo spisano v naglici, saj ni imelo niti datuma, v njem je bilo zapisano, da gre predlog pred nemški parlament, medtem ko je šel v kabinet, vsebina pa se je nanašala na en zakon, medtem ko pripravljajo dejansko dva.

Kljub temu komisija podpira glavno sporočilo pisma Bulčeve. To je, da morajo vsi vozniki, tako nemški kot drugi, biti obravnavani enako.

Škoda za Evropsko komisijo bo verjetno minimalna, ampak napake v pismu Bulčeve so bile voda na mlin Nemcev, saj so lahko preusmerili pozornost z glavne teme. European Voice še navaja, da mišljenje Bulčeve sicer res ne odstopa od prejšnjega stališča Evropske komisije, vendar se je nemški vladi kljub temu zdel takšen način kritiziranja njihovih načrtov neprimeren.

Deli s prijatelji