UMRLO 43 LJUDI

Pilot strmoglavljenega letala: Joj, potegnil sem za napačno ročico

Objavljeno 02. julij 2015 13.12 | Posodobljeno 02. julij 2015 13.12 | Piše: STA, A. L.

Med 53 potniki in petimi člani posadke je preživelo samo 15 ljudi.

TAJPEJ – Pilot potniškega letala, ki je v začetku leta strmoglavilo v reko v tajvanski prestolnici Tajpej, pri tem pa je umrlo 43 ljudi, je tik pred strmoglavljenjem izklopil edini še delujoči motor, potem ko se je drugi pokvaril, kaže danes objavljeno poročilo tajvanskih letalskih oblasti.

Letalo tajvanske letalske družbe TransAsia Airways je 4. februarja strmoglavilo v reko Kilung nekaj minut po vzletu z letališča Songšan v Tajpeju. Med 53 potniki in petimi člani posadke je preživelo samo 15 ljudi.

Izključil je delujočega

Poročilo kaže, da je samo 37 sekund po vzletu pilot prejel obvestilo o okvari na enem od motorjev, nato pa je pomotoma izključil drugega, ki je še deloval. Nato sta oba motorja nehala delati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Joj, potegnil sem za napačno ročico,« je dejal pilot osem sekund pred strmoglavljenem letala, kaže prepis črne skrinjice, ki snema pogovore v pilotski kabini.

Oblasti so še napovedale, da bodo končno poročilo objavile aprila prihodnje leto.

Na amaterskih posnetkih je bilo videti, kako se je turbopropelersko letalo za las izognilo stanovanjskim stolpnicam, s krilom oplazilo avtocestni nadvoz in avto, nato pa strmoglavilo v reko.

Deli s prijatelji