SKRIT

Picasso ždel v skladišču

Objavljeno 05. april 2014 22.55 | Posodobljeno 05. april 2014 22.57 | Piše: E. B.
Ključne besede: Pablo Picasso

V Kozarski Dubici že vrsto let hranijo avtoportret mojstra Pabla Picassa.

KOZARSKA DUBICA – Narodna knjižnica v Kozarski Dubici na severu BiH se skoraj četrt stoletja ponaša s pristno mojstrovino velikega Pabla Picassa: tako je ocenila umetnostna zgodovinarka Danka Damjanović, ki se je podpisala pod nedavno analizo in oceno, gre pa za delo, ki ga je znameniti slikar ustvaril 1964.

Velikan kubizma je eno od svojih umetnin podaril narodnemu heroju nekdanje skupne države Bošku Šiljegoviću, ta pa je svoje premoženje v oporoki hvaležno zapustil oblastem v Kozarski Dubici. »Ni dvoma, da gre za originalno delo Pabla Picassa, pregledala sem že številna njegova dela,« je prepričana Damjanovićeva. Pristavila je, da vrednosti mojstrovini za zdaj še ne more oceniti. Zaupala pa je, da gre za sliko Moška glava oziroma Picassov avtoportret, ki naj bi nastal mesec pred kongresom komunistične partije v Parizu 1964. Znameniti slikar, tudi sam pripadnik komunistične partije, naj bi za vse udeležence takrat izdelal simbolno darilo, avtoportret, tako tudi za Šiljegovića, ki je bil predstavnik SFRJ.

Litografija, velikosti 60 x 50 centimetrov, je vrsto let ždela v skladišču skupaj s preostalimi dragocenostmi, ki jih je narodni junak zapustil knjižnici. Mojstrovino so odkrili šele januarja letos, da jo je izdelal prvak kubizma, pa je namigovalo že dejstvo, da so ustanovo strogo zastražili. Kje je Picassov avtoportret zdaj in kakšna bo njegova usoda, ni znano, a bodo hvaležne oblasti v Kozarski Dubici delo najverjetneje shranile kar doma.

Naj spomnimo, Picasso je za svoja dela marsikdaj zahteval vrtoglave honorarje, po drugi strani pa je številna kar podaril. Ali pa prosil za simbolno poplačilo, denimo, za plakat filma Bitke na Neretvi se je izjemno razveselil zaboja vina. 

Deli s prijatelji