ZLORABA ŽIVALI

Peticija proti ježi slonov

Objavljeno 28. april 2016 15.33 | Posodobljeno 28. april 2016 15.33 | Piše: E. B.

V Kambodži se je slonica med ježo zgrudila zaradi srčne kapi in poginila.

Najlepšemu so se poklonili.

Takšna zloraba živali je nedopustna, so zgroženi borci za pravice nedolžnih bitij, ki so po strahotni smrti slonice v Kambodži skočili na noge.

In v zgolj 48 urah zbrali 14.000 podpisov za peticijo proti ježi slonov! Sambo, slonica, stara od 40 do 45 let, je namreč usodnega dne opravljala svoje poslanstvo, turiste je prenašala na hrbtu, pri 40 stopinjah Celzija pa srce zanemarjene živali ni zdržalo. Med sprehodom med dvema templjema v priljubljenem arheološkem središču se je Sambo nenadoma zgrudila zaradi srčne kapi, poginila je v nekaj minutah, poročajo časniki Phnom Penha. Slonica je bila last podjetja Angkor Elephant Company, ki organizira turistične oglede s slonjega hrbta, za Sambo naj bi skrbeli, kar so očitno počeli malomarno, od leta 2001. Vodstvo vztraja, da nadvse obžalujejo tragični dogodek, a jim številna društva za varovanje živali očitajo neodgovorno ravnanje in pripisujejo krivdo za Sambin konec: ta naj bo glasno opozorilo, da je takšna zloraba živali nedopustna, sloni v ujetništvu pa pogosto trpijo v neustreznih razmerah, ki jih državne službe pomanjkljivo nadzorujejo.

Angkor Elephant Company ima v lasti še trinajst slonov, ki še vedno opravljajo žalostno poslanstvo: to pa ni nevarno zgolj za živali, opozarjajo pobudniki peticije, temveč tudi za ljudi, ki jezdijo največje kopenske sesalce. Turista, ki sta sedela na Sambi, sta imela neznansko srečo, da ju tritonska žival ni poteptala, ko se je zgrudila na tla, takšna usoda pa je lani doletela britanskega popotnika na Tajskem, kjer ga je jezen slon namerno pohodil. 

Deli s prijatelji