ISLAMSKA DRŽAVA

Peterici srbskih islamistov bodo sodili, skrajneži vse bližje EU

Objavljeno 07. oktober 2014 19.30 | Posodobljeno 07. oktober 2014 19.31 | Piše: Mo. S.

Sunitski skrajneži Islamske države in kurdski borci nadaljujejo spopade za kurdsko mesto Kobani na meji Sirije in Turčije, ki je kandidatka za vstop v EU.

Kobani.

BEOGRAD, ANKARA – Srbsko tožilstvo za organizirani kriminal je vložilo obtožnice zoper pet državljanov Srbije, ki so osumljeni, da so financirali in organizirali novačenje za oborožene spopade v Siriji, poročajo srbski mediji. Šlo naj bi za Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34), Izudina Crnovršanina (35) in Ferata Kasumovića (30).

Dva sta na begu

Trije od njih so že od marca v priporu, po vložitvi obtožnega predloga pa so jim ga podaljšali. Podbićanin in Mujović sta sicer na begu, a je za njima razpisana tiralica, sodili pa jima bodo lahko tudi v odsotnosti. Obtožnica razkriva, da sta lani med drugim vzpostavila stik tudi z Islamsko državo.

»Njihov cilj je bil, da po strmoglavljenju oblasti v Siriji njeno ozemlje izkoristijo za bazo načrtovanja terorističnih napadov na sosednje države, najprej na Irak, potem pa tudi na druge države Bližnjega vzhoda, Severne Afrike ter celo južne in srednje Evrope, vključno s Srbijo. Vse to zaradi nasilnega oblikovanja globalne islamske države,« poročajo srbski mediji, ki povzemajo dele vloženih obtožnic.

Kot še pravijo, je peterica osumljena, da je skupaj s podobno mislečimi državljani Srbije, BiH, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Luksemburga zbirala denar in financirala odhod več ljudi najprej v tabore za teroristično usposabljanje v Siriji, nato pa še za odhod na bojišča.

Skrajneži na meji s kandidatko Turčijo

Medtem pa BBC poroča, da sunitski skrajneži Islamske države in kurdski borci nadaljujejo spopade za kurdsko mesto Kobani na meji Sirije in Turčije. Ta je, mimogrede, kandidatka za vstop v EU. Islamisti so mesto več tednov oblegali in so v uličnih spopadih do zdaj zavzeli tri okrožja. Danes so se spopadi v mestu razširili, nekatere položaje IS pa so bombardirala koalicijska letala pod vodstvom ZDA.

Če bodo džihadisti mesto v celoti zavzeli, si bodo zagotovili nadzor nad širokim pasom ozemlja ob sirsko-turški meji. Po mnenju predstavnika Kurdov v ZDA Karvana Zebarija bi bilo to katastrofalno. Zebari je ob tem po poročanju BBC Turčijo pozval, naj vendar ukrepa v pomoč mestu. Turčija za zdaj v spopade tik ob njeni meji namreč ni posegla, temveč zgolj pozorno spremlja razmere. 

Mediji ugibajo, kaj bi bilo boljše

V turških in bližnjevzhodnih medijih je zaradi dogajanja završalo. Časopise so preplavile fotografije oklepnikov na meji s Sirijo, ugibajo pa tudi, kdaj bo turški premier Ahmet Davutoglu spregovoril o morebitnem vojaškem posredovanju. Kot poroča eden od vodilnih turških časopisov Hurriyet, se 'krog zapira', saj se zastave Islamske države pojavljajo na zgradbah v mestu in okoliških hribih. Menijo, da je mesto v težki bitki za preživetje in da je turška vojska pripravljena na vojno. Po drugi strani nekateri svarijo, da bi bilo boljše ubrati diplomacijsko pot, a se obenem zavedajo, da to ne bo lahko.

Deli s prijatelji