DELOHOLIKI

Pet dni dopusta bodo najbrž uzakonili kot obvezo

Objavljeno 04. februar 2015 14.00 | Posodobljeno 04. februar 2015 14.00 | Piše: STA/ K. K.

Z ukrepom želi Tokio zmanjšati psihično in fizično breme zaposlenih v državi, ki slovi po deloholikih.

Fotografija je simbolična.

TOKIO - Japonska vlada namerava delavce zakonsko obvezati k temu, da izkoristijo najmanj pet dni plačanega dopusta letno. Z ukrepom želi Tokio zmanjšati psihično in fizično breme zaposlenih v državi, ki slovi po deloholikih. Glede na raziskavo japonskega ministrstva za delo zaposleni v deželi vzhajajočega sonca v povprečju izkoristijo manj kot polovico letnega dopusta. V letu 2013 so namreč izkoristili le devet od povprečnih 18,5 dni dopusta. Druga raziskava pa je pokazala, da šestina zaposlenih v letu 2103 sploh ni šla na dopust, poročanje japonske tiskovne agencije Jiji povzema francoska AFP.

Neplačane nadure

Vlada v Tokiu želi količino izkoriščenega dopusta do leta 2020 dvigniti na 70 odstotkov, zakonodajo, ki bo dopust naredila obvezen, pa namerava parlamentu predložiti že med tekočo sejo. Združenja delodajalcev so v javni razpravi za razliko od vlade predlagala omejitev obveznega dopusta na tri dni, medtem ko so se sindikati zavzemali za osem dni.

Kultura dela in neplačane nadure so na Japonskem redna tarča kritik, saj naj bi bile glavni razlog duševnih in fizičnih bolezni zaposlenih. Beseda karoshi, kar pomeni smrt zaradi delovne preobremenjenosti, se je uvrstila v slovar, ko so pred leti zabeležili strm porast smrti med zaposlenimi zaradi težav, povezanih s stresom, ali samomora.

Francozom 37 dni plačanega dopusta

Kot izhaja iz raziskave, ki jo je objavila japonska podružnica ameriške popotniške spletne strani Expedia, so za razliko od japonskih delavci v Franciji v letu 2010 v poprečju dobili 37 dni plačanega dopusta, ki so ga izkoristili v 93 odstotkih. V Španiji je bilo plačanega dopusta 32 dni, na Danskem 29, v povprečju pa so ga zaposlenih izkoristili v 90 odstotkih.

Zagovorniki obveznega dopusta ob tem poleg zdravstvenih koristi izpostavljajo tudi, da ta krepi gospodarstvo, saj delavci med njim denar trošijo za različne dejavnosti.

Japonska ima sicer relativno veliko dela prostih dni zaradi državnih praznikov, to je 15. V zadnjih letih so jih oblasti večkrat premaknile tako, da so se stikali s soboto oz. nedeljo, kar naj bi ljudem dalo več možnosti za počitek. Letos pa bodo Japonci v maju in septembru prvič uživali petdnevni vikend, ki mu bodo po pričakovanjih številni priključili še pet dni dopusta in si tako podaljšali počitnice.

 

Deli s prijatelji