VROČINA

Peklensko tudi drugod: v Srbiji 43 stopinj

Objavljeno 08. avgust 2013 23.17 | Posodobljeno 08. avgust 2013 23.17 | Piše: STA, Mo. S.

V Avstriji je zaradi vročine umrla ženska, izmerili so rekordno visoko temperaturo.

ZAGREB, DUNAJ, BEOGRAD – Ne le pri nas, temveč tudi v naši širši okolici se soočajo z rekordno visokimi temperaturami. Ob Sloveniji so danes rekordne temperature beležili tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v Srbiji. Peklenski četrtek je med drugimi svoje zobe pokazal na Hrvaškem, kjer so v Dubrovniku in Splitu že ob sedmi uri zjutraj izmerili 27 stopinj Celzija, ponekod tudi več. Čez dan se je vročina le še stopnjevala, tako da so v Kninu ob 13. uri izmerili 41 stopinj, na splitski plaži, ki je sredi dneva bolj ali manj samevala, pa 43 (na soncu na parkirišču 49).

V Črni gori 42, v Srbiji 43

V Beogradu so danes ob 13. uri namerili že 37 stopinj, v Ložnici v Srbiji pa je bilo ob 14. uri kar 43 stopinj Celzija, v Somborju in Zrenjaninu 41. Prek 40 stopinj so namerili tudi v Bosni in Hercegovini. V Bihaću so ob 14. uri izmerili 41 stopinj Celzija, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 40 stopinj pa so zabeležili v Banjaluki, Mostarju in Neumu, kjer se je celo morje segrelo na 27 stopinj.

Izjemno vroče je bilo tudi na Madžarskem. V Budimpešti, kjer so v sredo izmerili rekordnih 39 stopinj, je bilo danes 37 stopinj Celzija.

Peklensko tudi v Avstriji

V Avstriji pa so danes namerili nov temperaturni rekord. V mestu Neusiedl ob Nežiderskem jezeru na Gradiščanskem se je živo srebro okoli 14. ure povzpelo do 40,6 stopinje Celzija, je sporočil nacionalni meteorološki center. Do zdaj najvišja izmerjena temperatura je znašala 39,9 stopinje Celzija, namerili pa so jo preteklo soboto v mestu Dellach im Drautal.

Avstrijska prestolnica Dunaj se je »cvrla« na 39,5 stopinje Celzija, kar je največ po letu 1957.

V državi je poleg tega vročina že terjala smrtno žrtev. Gre za žensko, ki je kolesarila s svojo družino, nato pa jo je, ko so se ustavili na sladoledu, zadel infarkt.

Deli s prijatelji