ODPOVED

Pegida zaradi groženj islamskih skrajnežev odpovedala shod

Objavljeno 18. januar 2015 15.10 | Posodobljeno 18. januar 2015 15.20 | Piše: STA, P. Pa.

Prireditelji so zapisali, da bi napad pomenil številne poškodovane, varnost udeležencev pa jemljejo zelo resno.

Tina Maze v veleslalomu še čaka, da bo zmazala konkurenco.

DRESDEN – Nemško protimuslimansko gibanje Pegida je danes odpovedalo ponedeljkov shod v Dresdnu zaradi groženj islamskih skrajnežev z napadom na shod, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Glede na navedbe obveščevalnih virov naj bi skrajneži pripravljali atentat na enega vodilnih članov Pegide, Lutza Bachmana.

Bojijo se napadov

Gibanje Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda (Pegida), ki nasprotuje muslimanskim priseljencem v Evropi, se je začelo oktobra v Dresdnu in do zdaj dobilo številne podpornike tudi drugod po Evropi. V Dresdnu so se na shodih zbirali vsak ponedeljek, na začetku le nekaj sto, v zadnjih tednih pa že rekordnih 25.000. Po vsej Nemčiji pa jih je bilo prek 100.000.

V ponedeljek naj bi v Dresdnu potekal že 13. shod Pegide, ki pa ga je skupina danes odpovedala. »Ker bi napad verjetno pomenil številne ranjene in ker jemljemo našo odgovornost za varnost udeležencev shoda zelo resno, smo bili prisiljeni, da po pogovorih z obveščevalnimi službami in policijo shod odpovemo,« so sporočili organizatorji Pegide preko facebooka.

Namesto udeležbe na shodu so privržence pozvali, naj v ponedeljek raje prižgejo sveče na oknih svojih stanovanj in izobesijo nemške zastave.

Prestreženi pogovori

Agencija dpa ob sklicevanju na obveščevalne vire navaja, da naj bi ponedeljkovem shodu Pegide v Dresdnu zagrozili islamski skrajneži. Tudi tednik Spiegel je sicer v petek poročal, da so tuje obveščevalne službe prestregle pogovore »znanih džihadistov« o načrtovanih napadih na demonstracije Pegide.

Pegida sicer s svojim zavzemanjem proti priseljevanju in proti islamu v Evropi žanje tudi za močna nasprotovanja. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel se je izrekla proti Pegidi in poudarila, da Nemčija ni protimuslimanska in da je islam tudi del Nemčije. Ob shodih Pegide običajno prihaja tudi do nasprotnih shodov proti nestrpnosti in ksenofobiji. Tudi na teh shodih se zbira več tisoč ljudi.
 

Deli s prijatelji