RESNICA

Patologinja želi dokazati, da je prodajala svoje telo

Objavljeno 25. marec 2015 22.25 | Posodobljeno 25. marec 2015 22.29 | Piše: E. B.

Danes 39-letna znanstvenica vztraja, da je bila med študijem prostitutka.

Deklice so prisiljene v prostitucijo, ker so jih njihove revne družine prodale.

Šest let je bila njena identiteta skrbno varovana skrivnost. Njeni spletni blogi in knjiga, ki so temeljito, sočno in nadvse razburljivo razkrivali obdobje 14 mesecev, ki jih je preživela kot dekle na klic, so dosegli tako priljubljenost, da so se mnogi začeli spraševati, ali so popisane izkušnje sploh resnične. Si je glavno junakinjo Belle de Jour, ki je s spolnimi storitvami služila okoli 300 evrov na dan, morda izmislil neki uveljavljeni pisec?

Resnica je prišla na dan leta 2009, ko je Belle de Jour razodela, da je še kako dekle iz mesa in krvi. Danes je stara 39 let, je znanstvenica in forenzična patologinja, raziskovalka v genetiki in na področju zdravljenja raka, njena dela objavljajo najuglednejše akademske publikacije, s prostitucijo pa se je ukvarjala med pisanjem doktorata, da bi si lahko poplačala stroške dragega podiplomskega študija univerze v Sheffieldu v Veliki Britaniji. Američanka s Floride dr. Brooke Magnanti že več kot desetletje živi na Otoku in opravlja ugleden poklic, in čeprav se je njena divja kariera, v kateri je potešila slo več kot stotih moških, že zdavnaj končala, se presenetljivo rada spominja dni razvrata in hitrega zaslužka – še več, na svoje nekdanje poslanstvo je nadvse ponosna, hvaležna si je, da je kot vir preživetja med študijem izbrala prav prostitucijo, ki ji je popestrila dolgočasno računalniško programiranje! Ko se je razvedelo, kdo je Belle de Jour, o kateri so posneli celo televizijsko nadaljevanko, je postalo jasno tudi, kdo je The Boy, fant, ki ga je brezsramna zapeljivka redno omenjala v svojem pisanju: George Owen Morris, njen takratni partner, ki se mu menda še sanjalo ni, da se njegovo dekle skoraj vsak dan predaja strastem drugih moških!

Tako vsaj zatrjuje on; da je čas, ko sta bila ločena, Brooke preživljala tako burno, je popoln nesmisel, pravi. Njena knjiga, ki je po njegovem mnenju polna laži, mu je uničila življenje ter kariero vojaškega pilota in nedopustno vdrla v zasebnost, prepričan je, da si je Brooke vse zgodbe spretno izmislila, zato je proti njej vložil tožbo. »Ona ni bila dekle, ki bi se napravljalo v izzivalna oblačila. Ona je bila dekle, ki si je kupovalo dolgočasne jopice,« je prepričan Morris, ki je leta 2013 sprožil postopek proti bivši, s katero da je preživel skorajda vsak večer. Meni, da si je Brooke bogato znanje o prostituciji nabrala med svojim delom v mrtvašnici, kjer so se trupla deklet na klic pogosto znašla v obravnavi študentov, toda avtorica odmevnega dela je zdaj udarila nazaj. Tudi sama je proti bivšemu vložila tožbo in postala prva tožnica v britanski zgodovini, ki si goreče želi dokazati, da je prodajala svoje telo!

Magnantijeva bo menda postregla s ključnim dokazom, dnevnikom, katerega zapisi potrjujejo, da je Morris dobro vedel za njeno sporno početje, zaradi katerega da sta se redno prerekala in nazadnje razšla. Nadobudni vojak naj bi bil besno ljubosumen na Brooke, v njenem domu naj bi redno iskal dokaze o njenih skokih čez plot in jih uničeval, brskal je po njenem mobilnem telefonu, dokler se leta 2004 nista razšla, ob slovesu pa ji je zapustil dnevnik. Nekdanja Belle de Jour je prepričana, da se želi bivši s tožbo zgolj dokopati do bajne odškodnine, česar pa mu nikakor ne bo dopustila. Da jo je označil na lažnivko, je nedopustno, je pribila in naznanila, da bitke ne bo izgubila. »Napadel je mojo pisateljsko integriteto,« je sklenila Brooke, ki bo na sodišču postregla tudi s zapeljivimi fotografijami, s katerimi je nekoč na spletu privabljala stranke.

Mimogrede, Američanka je po trinajstih letih akademskega dela in plačevanja davkov končno pridobila britansko državljanstvo, a ne zaradi bogatih kariernih dosežkov, temveč zakonskega stanu. Leto dni po poroki so se je v kraljevini le usmilili in jo vzeli za svojo, tako jo je sprejel tudi mož, ki se z ženino nadvse pestro preteklostjo in literarno uspešnico ne obremenjuje. 

Deli s prijatelji