PRI SOSEDIH

Parlamentarne volitve bodo 8. novembra

Objavljeno 05. oktober 2015 18.41 | Posodobljeno 05. oktober 2015 19.09 | Piše: STA, M. U.

Hrvaški volivci bodo tokrat volili osmi sklic sabora.

ZAGREB – Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je danes razpisala parlamentarne volitve, ki bodo na Hrvaškem v nedeljo, 8. novembra. Volivci bodo tokrat volili osmi sklic sabora v četrt stoletja hrvaške demokracije.

Grabar Kitarovićeva se je v okviru svojih ustavnih pooblastil odločila za enega najbolj zgodnjih mogočih datumov za parlamentarne volitve, potem ko se je hrvaški parlament uradno razpustil 28. septembra.

Hrvaška predsednica je v svoji poslanici ob objavi datuma volitev pozvala vse hrvaške volivce doma in v tujini, naj se volitev udeležijo in oblikujejo prihodnost svoje domovine. 

Posebej je na volišča povabila najmlajše volivce. »Hrvaška potrebuje vaš sveži pogled in vaše sodelovanje v najpomembnejšem dejanju demokracije,« je dodala.

Zadnje oktobrske ankete so pokazale prednost desne hrvaške Domoljubne koalicije s HDZ na čelu pred levosredinsko vladno koalicijo Hrvaška raste, ki se je približala na eno samo odstotno točko. HDZ in partnerke so dobile 32,9 odstotka podpore, SDP in njene zaveznice pa 31,9 odstotka, je pokazala anketa, ki so jo izvedli v začetku oktobra na vzorcu 1300 volivcev.
 
Ostale koalicije in stranke so pod petodstotnim volilnim pragom. Treba pa je upoštevati hrvaški volilni sistem, ki vstop v sabor omogoča tudi političnim strankam, ki bodo prestopile volilni prag v eni sami volilni enoti.
 
Na hrvaških parlamentarnih volitvah leta 2011 je bilo 4000 kandidatov. Za vsako poslansko mesto se jih je potegovalo okoli 28.
Deli s prijatelji