POSREDOVANJE

Parlament Putinu odobril uporabo vojske v Siriji

Objavljeno 30. september 2015 12.23 | Posodobljeno 30. september 2015 12.47 | Piše: STA, K. K.

Rusijo je za »vodstvo« pri zagotavljanju vojaške pomoči zaprosil tudi sirski predsednik Bašar al Asad.

MOSKVA – Zgornji dom ruskega parlamenta je danes odobril predsedniku Vladimirju Putinu uporabo vojske za posredovanje v Siriji, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Pred tem je Rusijo za »vodstvo« pri zagotavljanju vojaške pomoči zaprosil tudi sirski predsednik Bašar al Asad, je povedal vodja Putinovega kabineta Sergej Ivanov.

Proti džihadistom

Kot je pojasnil Ivanov, je svet federacije formalno odobril uporabo oboroženih sil v tujini. Rusija pa bo za zdaj v Siriji uporabila le letalske sile za boj proti džihadistični skupini Islamska država, za kar je Moskvo tudi zaprosil Asad, je pojasnil in dodal, da bodo o vsem tudi »ustrezno obvestili ruske partnerje«.

Ruski predsednik Putin je sicer formalno za odobritev uporabe ruske vojske v tujini zaprosil danes, v zgornjem domu parlamenta, ki je po ruski ustavi pristojen za tovrstna vprašanja, pa so mu to odobrili že po krajši razpravi.

Podobno je svet federacije Putinu marca lani odobril uporabo sil v Ukrajini, da je Rusija na ta način lahko izvedla tudi aneksijo Krima. Tri mesece kasneje je parlament sicer to odločitev umaknil – tudi na Putinovo zahtevo, da bi tako, kot navaja Tass, dali več možnosti pogovorom za rešitev situacije na vzhodu Ukrajine.

Asad za ZDA tiran

Putin je sicer v ponedeljek v nagovoru Generalne skupščine Združenih narodov (GS ZN) pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti IS v Siriji in Iraku. Zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom pa je označil za veliko napako. Zavrnil je tudi namige, da večja vojaška navzočnost Rusije v Siriji kaže na njene globalne ambicije. Poudaril je, da Moskva ne more več dopuščati sedanjega stanja stvari v svetu.

Ameriški predsednik Barack Obama je nekaj trenutkov pred Putinom pred GS ZN dejal, da so ZDA sicer pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji, a da je Asad tiran, ki »pobija nedolžne otroke«. V posredni kritiki stališča Moskve je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša.

Obama in Putin sta se nato srečala tudi na štiri oči in ruski predsednik je po srečanju zatrdil, da želi Rusija pomagati sirski armadi v boju proti terorizmu. Že takrat je nakazal možnost ruskih letalskih napadov na IS, izključil pa uporabo kopenskih sil. Zagotovil je tudi, da bo »vsaka ruska akcija v skladu z mednarodnim pravom«.

Deli s prijatelji