ISTOSPOLNE POROKE

Pariške ulice zasedli protestniki

Objavljeno 24. marec 2013 23.26 | Posodobljeno 24. marec 2013 23.28 | Piše: STA, S. J.

Nasprotujejo legalizaciji istospolnih porok.

Nasprotniki legalizacije istospolnih porok so protestirali že januarja.

PARIZ – V Parizu je danes po oceni policije okoli 300.000 ljudi protestiralo proti načrtom francoske vlade, da legalizira istospolne poroke in posvojitve v Franciji. Zakon o istospolnih porokah je že potrdil spodnji dom parlamenta, zgornji dom pa ga bo obravnaval aprila.

Protestniki so danes zahtevali, da vlada prekine s svojim načrtom legalizacije istospolnih porok in posvojitev ter da omogoči glasovanje o tem na referendumu. Med drugim so na protestu opozarjali na francosko gospodarstvo, obremenjeno z množičnimi odpuščanji in brezposelnostjo, francoskemu predsedniku Hollandu pa so očitali, da ignorira pereča vprašanja, medtem ko uresničuje volilno obljubo o legalizaciji istospolnih porok.

Po ocenah organizatorjev je bilo protestnikov celo 1,4 milijona. Shod je potekal na poti, ki vodi do Elizejskih poljan, saj je policija zavrnila prošnjo organizatorjev, da bi protest izvedli na aveniji. Po mnenju policije bi protest namreč pomenil grožnjo javnemu redu in miru, delno tudi zato, ker avenija meji na predsedniško palačo.

Po poročanju AFP je policija med protestom uporabila tudi solzivec, saj je s tem skušala zadržati okoli 200 ljudi, ki so želeli shod nadaljevati na aveniji.

Današnji protestni shod ni prvi, nasprotniki legalizacije istospolnih porok so namreč protestirali že januarja, ko se jih je na ulicah Pariza zbralo med 340.000 in 800.000. Shoda se je takrat za kratek čas udeležil tudi pariški kardinal Andre Vingt-Trois, da bi izrazil podporo protestom.

Deli s prijatelji