ART DECO FESTIVAL

Parada v spomin na potres

Objavljeno 26. julij 2017 23.53 | Posodobljeno 26. julij 2017 23.53 | Piše: Vane D. Fortič

Novozelandci so veliki ljubitelji starodobnikov, ti jim niso le v okras, srečamo jih po cestah in se z veseljem oziramo za njimi; številne je v Napier privabil Art Deco festival.

Vsi v slogu art deco. Foto: Vane D. Fortič

Februarja 1931 je pokrajino Hawke's Bay na jugu novozelandskega Severnega otoka zatresel potres. Življenje je izgubilo 261 ljudi, predvsem iz mestec Hastings in Napier. Slednjega je še dodatno požgal ogenj. Potres jakosti 7,8 je preoblikoval pokrajino in porušil večino hiš. Ostalo je le nekaj zgradb. Dogodek velja za največjo novozelandsko naravno katastrofo.
Mesto Napier so znova zgradili v stilu art decoja. V spomin na tragični dogodek in art deco slog oblikovanja ter način življenja vsako leto prirejajo festival. Letošnji je kljub dežju privabil številne obiskovalce.

Razkošje in živahnost

Novozelandski klub starodobnikov ima 8000 članov, lastnikov nekaj tisoč motorjev in avtomobilov.

V času festivala se Napier iz idiličnega obalnega in kopališkega mesta spremeni v arhitekturno, kulturno in zgodovinsko meko art decoja. To je bil po vsem svetu priljubljen slog oblikovanja, ki je doživel vrhunec med letoma 1920 in 1940. Ime je dobil po pariški razstavi Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes leta 1925. V času razcveta je to bil slog, ki je izražal razkošje, glamur, živahnost in vero v družbeni in tehnološki napredek.

V tem slogu so izdelovali številne proizvode široke potrošnje, tudi avtomobile. Vplival je na arhitekturo, notranje oblikovanje, industrijsko oblikovanje, modo, grafično umetnost in film.
V času festivala so bila vsa parkirišča nabito polna. Številni obiskovalci so se pripeljali s svojimi avtomobili z bivalnimi prikolicami in avtodomi. Novozelandci slovijo po številu premičnih počitniških hišic. Ker je javni potniški prevoz izjemno slabo organiziran, bivanje v hotelih drago, si za konec tedna, praznike in počitnice za avto pripnejo svoj začasni dom in odrinejo na pot. V kampih smo srečali mnogo upokojencev, ki v njih stalno živijo. Za bivanje si preuredijo tudi avtobuse, kombije ipd.
Festivalski katalog je na 42 straneh opisal prek sto dogodkov, ki so se zvrstili v petih dneh. Igrali so jazz, plesali charleston in tango, imeli Gatsbyjev piknik, prohibicijski party, v najstarejšem novozelandskem zaporu so pili čaj. Mnogi domačini in obiskovalci so se oblekli po modi tridesetih let.

Parada

Pomembno vlogo so odigrala starodobna vozila. V zraku so zganjali vragolije s starimi letali, na izlete je vozil vlak iz leta 1938, organizirali so reli starodobnikov.
Novozelandski klub starodobnikov ima 8000 članov, lastnikov nekaj tisoč motorjev in avtomobilov. Lokalni klub avtomobilov starodobnikov je moral zaradi velikega zanimanja omejiti udeležbo na paradi starodobnikov. Na njej je sodelovalo »le« 250 vozil, starejših od leta 1946.
Na čelu parade je igrala glasbena skupina novozelandske kraljeve mornarice, ki mu je sledil bentley letnik 1923. Poleg tega avtomobilskega očaka je bilo še dvajset bentleyjev, štirje avtomobili znamke Lagonda, šestintrideset MG-jev, štirinajst starejših od letnika 1945. 

 


In vendar biznis

Napier Art Deco festival je hkrati posel, zelo redki dogodki so bili brezplačni. Udeležba na paradi starodobnikov je znašala štirideset novozelandskih dolarjev. Za organizacijo, nadzor kakovosti in prodajo nekaterih proizvodov in storitev ter promocijsko gradivo skrbi posebna organizacija – Art Deco Trust.




 

Deli s prijatelji