VIŠINSKA BOLEZEN

Papežu kokini listi, oči uprte v trenutek, ko jih bo poskusil

Objavljeno 09. julij 2015 10.33 | Posodobljeno 09. julij 2015 10.33 | Piše: STA, K. K.

Papež vsaj na letališču vrečke z listi ni načel, poroča dpa.

Frančišek je bil ob prihodu v La Paz po štiriurnem letu iz Ekvadorja videti utrujen, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Morales je visokega gosta objel in mu podaril vrečko kokinih listov, s pomočjo katerih se domačini že stoletja spopadajo z visoko nadmorsko višino.

LA PAZ – Papež Frančišek je v sredo v okviru turneje po Južni Ameriki prispel v Bolivijo, kjer ga je predsednik Evo Morales pričakal s tradicionalnim zdravilom proti višinski bolezni – kokinimi listi. Frančišek je bil ob prihodu v La Paz po štiriurnem letu iz Ekvadorja videti utrujen, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Morales je visokega gosta objel in mu podaril vrečko kokinih listov, s pomočjo katerih se domačini že stoletja spopadajo z visoko nadmorsko višino. Papež vsaj na letališču vrečke z listi ni načel, poroča dpa.

V Argentini rojeni papež je na slovesnosti ob prihodu pohvalil Bolivijo za njena prizadevanja za sobivanje različnih etničnih skupin. »Španski jezik, ki je bil v to deželo prinesen, zdaj veselo sobiva s 36 domorodnimi jeziki, ki skupaj (tako kot rdeča in rumena v nacionalnih rožah kantuta in patuju) ustvarjajo lepoto, enotnosti in raznolikost,« je poudaril. Ob 15 kilometrov dolgi cesti od letališča do La Paz, ki leži na 3600 metrih nadmorske višine, je papeža v papamobilu pozdravila navdušena množica. Nekateri od njih so kljub andskemu mrazu tam preživeli vso noč.

Morales, prvi bolivijski predsednik indijanskega porekla, na rimskokatoliško cerkev gleda kot na ostanek kolonialne preteklosti. Z lokalnimi cerkvenimi oblastmi je v sporu, ker jim je ukinil davčne ugodnosti in prepovedal verouk v šolah.

Kljub temu je dejal, da spoštuje papeža, ki se tako kot on bori za revne in izključene, Frančiška pa je večkrat označil za »brata«. »Z odprtimi rokami in srci pozdravljamo papeža revnih, človeka, ki se je poistovetil s svetim Frančiškom Asiškim, ki se je odpovedal gmotnim dobrinam in je ves čas delal za revne,« je dejal Morales.

Bolivija je druga postaja papeževe turneje po Južni Ameriki, med katero bo obiskal še Paragvaj. 78-letni Frančišek, ki je v mladosti ostal brez dela pljučnega krila, je v La Pazu preživel le nekaj ur, nato pa je odpotoval v mesto Santa Cruz de la Sierra na dobrih 400 metrih nadmorske višine.

Deli s prijatelji