NEZAŽELEN

Papeževemu atentatorju v Italiji pokazali vrata

Objavljeno 29. december 2014 19.50 | Posodobljeno 29. december 2014 19.51 | Piše: STA, Ma. F.

Agca (56) se je v Rimu pojavil v soboto, natanko 31 let po tistem, ko ga je Janez Pavel II. obiskal v zaporu in mu odpustil, da je streljal nanj.

Že pokojni papež Janez Pavel II.

RIM – Italijanske oblasti so Mehmetu Aliju Agci, ki je leta 1981 poskušal ubiti papeža Janeza Pavla II., danes odredile, da mora zapustiti ozemlje Italije. Agca je sicer v soboto presenetljivo dopotoval v Vatikan in položil cvetje na grob pokojnega papeža, italijanska policija pa ga je nato prijela, ker je v državo vstopil brez vizuma.

Agca je bil od sobote v policijskem pridržanju, že danes pa naj bi ga posedli na letalo z odhodom iz države. Italijansko tožilstvo je sicer zahtevalo, da bi ga še zadržali in zaslišali v povezavi z nerešenim primerom izginotja 15-letne deklice leta 1983, a je sodnik to zavrnil.

Na papeža streljal na Trgu sv. Petra

Agca (56) se je v Rimu pojavil v soboto, natanko 31 let po tistem, ko ga je Janez Pavel II. obiskal v zaporu in mu odpustil, da je streljal nanj. Takrat 23-letni Agca je na poljskega papeža streljal med avdienco na vatikanskem Trgu sv. Petra 13. maja 1981.

Vanj je ustrelil dvakrat in ga huje ranil, a je papež napad preživel. Zaradi atentata so mu sodili in ga nato zaprli. Po 19 letih zapora v Italiji je nato v Turčiji zaradi povezave z nekim drugim umorom v zaporu preživel še dodatnih deset let. Izpustili so ga leta 2011 in zdaj živi v Turčiji.

Ob obisku Vatikana je sicer zaprosil tudi za srečanje s papežem Frančiškom, a je bil zavrnjen. Kot je zatem pojasnil novinarjem, je čutil, da mora obiskati grob Janeza Pavla II., ki je umrl leta 2005. Na njegov sarkofag v vatikanski baziliki sv. Petra je nato položil vrtnice.

Deli s prijatelji