DOBRODELNA TEKMA

Papeževa nogometna avdienca

Objavljeno 03. september 2014 14.47 | Posodobljeno 03. september 2014 14.47 | Piše: U. S.

Nogometni zvezdniki z vsega sveta so se zbrali v Vatikanu.

Papež z nogometaši in gosti medverske tekme

Diego Maradona in Roberto Baggio sta le dva od množice nekdanjih nogometnih zvezdnikov, ki so v ponedeljek zvečer odigrali medreligiozno dobrodelno tekmo – z blagoslovom papeža Frančiška. Argentinski papež, navdušeni nogometni navijač, si srečanja ni ogledal, se je pa srečal s člani obeh ekip in pred dvobojem prek velikih zaslonov na rimskem olimpijskem stadionu nagovoril zbrane. Ideja se je porodila lani, ko sta se srečala papež in nekdanji argentinski zvezdnik Javier Zanetti. Tekma ni bila le za promocijo miru in razumevanja, obenem so tudi zbirali denar za otroke; pomerili sta se ekipi Scholas Occurrentes, papeževa izobraževalna organizacija, in Zanettijeva fundacija Pupi. Slednji so si opomogli po prvem polčasu, ko so zaostajali za dva gola, in na koncu zmagali s 6:3.

Posadili oljčno drevo

»Zahvaljujem se vam, ker ste ustregli moji želji videti šampione in trenerje različnih držav in različnih religij, ki se pomerijo v športni tekmi in prikažejo bratstvo in prijateljstvo,« je papež povedal nogometašem med avdienco. »Današnja tekma bo zagotovo priložnost za zbiranje denarja in podpore, predvsem pa za prikaz univerzalnih vrednot, ki jih promovirata nogomet in šport na splošno: zvestobo, deljenje, dialog, zaupanje in druge. Gre za vrednote, ki združujejo ljudi, ne glede na raso, kulturo in versko prepričanje.«

Arsene Wenger, trener Arsenala, je sestavil ekipi, v katerih so igrali muslimani, kristjani, judi, hindujci in budisti; poleg Maradone, ki je papežu pred tekmo podaril argentinski dres in je igral vseh 90 minut, in Baggia so igrali še Juan Manuel Iturbe, Andrej Ševčenko, Tomer Hemed, Mauro Icardi, ki je dosegel hat-trick, Carlos Valderrama, Diego Simeone, Alessandro Del Piero in Gianluigi Buffon. Paolo Maldini, Samuel Eto'o in Andrea Pirlo so sedeli na klopi, a niso igrali. Prišel naj bi tudi Lionel Messi, a ga zaradi poškodbe, ki jo je skupil v nedeljo, ni bilo. Še pred tekmo so cerkveni dostojanstveniki posadili oljčno drevo, Zanetti, Eto'o, Ševčenko, Sulley Muntari in Baggio pa so po sodnikovem žvižgu, ki je označil konec tekme, prebrali kratko sporočilo o miru.

Deli s prijatelji