SKROMNO

Papeža v ZDA vozili s fičkom

Objavljeno 26. september 2015 14.04 | Posodobljeno 26. september 2015 14.04 | Piše: U. S.

Frančiška je na letališču pričakal sam Barack Obama.

Papeža je že na letališču pričakal ameriški predsednik in mu kot prvemu izkazal to čast. Foto: Reuters

WASHINGTON – Papež Frančišek je prispel v Washington. Potem ko ga je na letališču v torek zvečer pričakal ameriški predsednik Barack Obama in mu kot prvemu in edinemu svetovnemu vodji izkazal to čast – ameriški predsedniki tuje voditelje pozdravijo v Beli hiši –, so poglavarja Rimskokatoliške cerkve včeraj z vsemi častmi sprejeli še v Beli hiši.

Papež je v ZDA prispel po štiridnevnem obisku na Kubi, kjer se je srečal s Fidelom Castrom.

Letalo družbe Alitalia z ameriškimi in vatikanskimi zastavami je pristalo na letališču vojaškega oporišča Andrews pri Washingtonu. Ameriška vojska je odvila rdečo preprogo, zaigral je orkester, učenci katoliških šol pa so ubrano zavpili navijaško geslo Papež, imamo te radi, medtem ko se je sveti oče spuščal po stopnicah z letala. Frančiška sta pričakala Obama in podpredsednik Joe Biden z družinama, tudi te časti niso izkazali še nobenemu državniku.

Frančišek prvič v ZDA

Papež je potem namesto v blindirano limuzino sedel v majhen fiat 500 z italijanskimi registrskimi tablicami – nenavadno skromno vozilo za avtomobilske povorke v Washingtonu – in se odpeljal do apostolske nunciature, rezidence vatikanskega veleposlanika v ZDA, kjer bo bival med obiskom v Washingtonu.

Papeževo vozilo so vseskozi spremljala oklepna terenska vozila, a je Frančišek skozi okno veselo mahal množici ob poti. V petek bo odpotoval v New York, ameriški obisk pa bo končal v Philadelphii. Med šestdnevnim obiskom bo poskušal izpostaviti sočutje in preprostost v najmočnejši državi na svetu. Danes bo govoril pred obema domovoma ameriškega kongresa, to bo prvi papežev nagovor kongresnikom v zgodovini ZDA, jutri zjutraj bo govoril na sedežu ZN, popoldne pa maševal v Madison Square Gardnu. V soboto in nedeljo bo v Philadelphii na svetovnem srečanju družin, kar je tudi glavni razlog njegove poti čez Atlantik.

Frančišek je v ZDA prvič v življenju, zadnji papež, ki jih je obiskal, je bil Benedikt XVI., in sicer leta 2008.

Deli s prijatelji