NAPORNO

Papeža položil virus

Objavljeno 12. junij 2014 22.23 | Posodobljeno 12. junij 2014 22.23 | Piše: U. S.

Dvodnevna odsotnost 77-letnega papeža ni razlog za skrb.

VATIKAN – Verniki se bojijo za zdravje svetega očeta: Frančišek je namreč v ponedeljek in torek odpovedal zasebne avdience ter mašo, odpovedal pa je tudi vse dejavnosti za torek. Takole so sporočili iz Vatikana: »Po zgodovinskem in napornem koncu tedna se je sveti oče odločil, da bo v ponedeljkovem popoldnevu počival, in tudi v torek si je vzel prosto.«

Njegovo stanje ni resno, so se sporočili s Svetega sedeža. Vatikanski predstavnik Federico Lombardi je dejal, da ni razloga za skrb, Ciro Benedettini pa je dodal, da bo papež od srede spet kot običajno opravljal svojo dolžnost in da je bila bolezen blaga. Med tedensko splošno avdienco na Trgu svetega Petra je papež včeraj posvaril trgovce s smrtjo, da bodo morali odgovarjati bogu. »Mislite, da so podkupljivi, ki trgujejo z ljudmi in orožjem, srečni? Niso, ker vedo, da bodo morali v posmrtnem življenju odgovarjati bogu. S sabo ne bodo mogli prinesti denarja, moči ali ponosa,« je dejal množici. Dan prej so trije imigranti utonili v Sredozemlju, ko so poskušali s severne Afrike priti v Italijo, istega dne je italijanska policija prijela dva senegalska trgovca, člana zločinske organizacije, ki deluje v Sudanu in Libiji.

Skrbi jih

Zadnji tedni so bili precej naporni za papeža, bil je na obisku na Bližnjem vzhodu – pred potjo je odpovedal obisk Marijinega svetišča blizu Rima, da bi vsaj malo sprostil natrpan urnik –, prejšnjo nedeljo pa je v Vatikanu gostil palestinskega in izraelskega predsednika. V ponedeljek ga je v posteljo položil virus, zato si je tudi v torek vzel čas za počitek. Tokrat ni prvič odpovedal obveznosti, opravljanje teh sta mu doslej onemogočala prehlad oziroma povišana telesna temperatura.

Nekateri vatikanski uradniki so izrazili skrb zaradi prepolnega urnika 77-letnega svetega očeta, ki ima zaradi okužbe v mladosti le eno pljučno krilo, poleg tega boleha za išiasom. Nekateri poznavalci pravijo, da je od izvolitve za papeža Frančišek dobil nekaj kilogramov in da težko diha, kar bi lahko kazalo na težave s srcem. Medtem ko so si nekdanji papeži poleti privoščili oddih in pred rimsko vročino pobegnili v hlad gradu Castel Gandolfo, se je Frančišek, ki vsako jutro vstaja ob 4.30, odločil, da bo ostal v Rimu in delal, čeprav njegovi svetovalci upajo, da bi so bo vzel vsaj nekaj prostih dni. Njegov tesni sodelavec kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa je dejal: »Prosili smo ga, naj si letos vzame dopust. Lani si ga ni in včasih je utrujen. Prepričan sem, da si bo avgusta privoščil počitek.« Lani je papež delal vse poletje, saj le težko prepusti delo drugim. 

Deli s prijatelji