LE IZBRANCI

Papež zavrnil Crowa, sprejel pa je Rijavca

Objavljeno 21. marec 2014 18.31 | Posodobljeno 21. marec 2014 18.37 | Piše: U. S.

Russell Crowe, junak filma o Noetu, v sredo zaman upal na sprejem pri papežu.

Papež, takole se je v sredo prijel za glavo med splošno avdienco na Trgu svetega Petra, bi rad valentinovo preživel z zaročenci.

VATIKAN – Hollywoodski igralec Russell Crowe, zvezdnik filma Noe, se je v sredo udeležil splošne avdience na trgu sv. Petra v Vatikanu, kljub želji pa se ni srečal (in fotografiral) s papežem Frančiškom. Crowe, ki je v filmu Ridleyja Scotta igral rimskega gladiatorja, je na twitterju objavil nekaj fotografij s trga –– z režiserjem Darrenom Aronofskyjem, producentom Scottom Franklinom in še nekaj ljudmi iz studia Paramount je bil na delu, rezerviranem za povabljence –, na eni sam pozira z nunami. Zapisal je, da je vesel, da je spet v mestu, v katerem z njim ravnajo kot z izgubljenim sinom. »Ciao, Roma, moja ljubezen do tvoje večne svetlobe je še močnejša. Hvala, sveti oče, za blagoslov,« je zapisal na twitterju igralec, znan po nagli jezi. Mimogrede: avdienca je na trg pritegnila 80.000 ljudi.

Pri Paramountu so upali, da jim bo uspelo pripraviti ekranizacijo filma in zasebno avdienco za filmarje pri papežu –– to bi nedvomno pripomoglo k večji prepoznavnosti in gledanosti ––, a je vatikanski predstavnik Federico Lombardi dejal, da za te prošnje in želje ne ve. Zvezdnik je sicer močno lobiral, da bi se srečal s Frančiškom, a je dobil le –– blagoslov. Lombardi je dejal še, da si papež filma najverjetneje ne bo ogledal.

Zato pa se je, takoj po splošni avdienci, s papežem srečal slovenski glasbenik in ustanovitelj mednarodne mirovniške fundacije Beli golob Gianni Rijavec. Izročil mu je laternico iz porcelana z ognjem miru in ljubezni, ki sicer gori na Trnovem pri Gorici, in pred kratkim javnosti predstavljenega dečka miru – Peace boy – slovenskega prinašalca miru. Laternico iz porcelana, katere avtor je umetnik Ivo Kisovec, prejmejo posamezniki, ki so na visokih položajih, imajo vpliv na široke ljudske množice in so pred kratkim nastopili pomembno funkcijo (prav te dni se praznuje prva obletnica papeževanja papeža Frančiška). Laternico je Rijavec izročil že papežu Benediktu XVI., poglavarju armenske pravoslavne cerkve Gareginu II. v Erevanu in poglavarju srbske pravoslavne cerkve Irineju v Beogradu. Papež Frančišek je z navdušenjem pozdravil idejo o dečku miru, ker da je natanko to, kar danes svet nujno potrebuje: prijateljstvo, mir in sožitje.

Deli s prijatelji