UMETNOST PROTESTA

Papež zagotavlja: Nisem poskusil koke

Objavljeno 13. julij 2015 23.25 | Posodobljeno 13. julij 2015 23.25 | Piše: STA, S. U.

Odgovarjal je tudi na vprašanja novinarjev o drugem spornem darilu, razpelu v obliki srpa in kladiva.

V medijih so se ves čas obiska vrstila ugibanja, ali je Frančišek vrečko s kokinimi listi načel.

VATIKAN – Papež Frančišek (78) je po koncu turneje po Južni Ameriki, v okviru katere je obiskal Ekvador, Bolivijo in Paragvaj, novinarjem pojasnil, da si ob premagovanju težav zaradi velike nadmorske višine ni pomagal z listi koke. »Čaj mate mi dovolj pomaga,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal na letalu, s katerim je letel nazaj v Vatikan.

Kokine liste, tradicionalno zdravilo proti višinski bolezni, s katerim se domačini že stoletja spopadajo z visoko nadmorsko višino, je papežu podaril bolivijski predsednik Evo Morales. V medijih so se ves čas obiska vrstila ugibanja, ali je papež vrečko s kokinimi listi načel, zato je zavrnil vse špekulacije. »Nikoli nisem poskusil koke. Naj bo to jasno,« je dejal papež, ki je po rodu iz Argentine.

Razpelo v obliki srpa in kladiva

Odgovarjal je tudi na vprašanja novinarjev o drugem spornem Moralesovem darilu, razpelu v obliki srpa in kladiva. Gre za repliko križa, ki ga je izdelal zdaj že pokojni umetnik in jezuitski duhovnik Luis Espinal in ki naj bi predstavljal simbol krščansko-marksističnega dialoga z delavci in kmetovalci. »To je umetnost protesta,« je dejal papež in dodal, da razpelo zanj ni žalitev in da ga je vzel s sabo v Vatikan.

Deli s prijatelji