VELIKA NOČ

Papež voščil le v italijanščini

Objavljeno 31. marec 2013 16.47 | Posodobljeno 31. marec 2013 16.51 | Piše: STA, D. P.

Trgovino z ljudmi je označil za najbolj razširjeno obliko suženjstva v 21. stoletju.

Papež Frančišek je voščil le v italijanščini.

VATIKAN – Papež Frančišek je danes v Vatikanu ob veliki noči podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu urbi et orbi, v katerem je molil za mir po svetu in novega duha sprave. Med drugim je molil za politično rešitev v Siriji, za spravo na Korejskem polotoku ter za otroške talce, ki jih zadržujejo skrajneži v Nigeriji.

Egoizem ogroža svetovni mir

Papež je v blagoslovu omenil tudi konflikte v Maliju, Srednjeafriški republiki, na vzhodu Demokratične republike Kongo in v Nigeriji. Kot je dejal, svetovni mir ogroža predvsem egoizem, ki ga spodbujajo trgovanje z mamili in ljudmi ter »nepravično izkoriščanje naravnih virov«. Trgovino z ljudmi je označil za najbolj razširjeno obliko suženjstva v 21. stoletju. Jezusa pa je prosil, naj spremeni vojno v mir in maščevanje v odpuščanje.

Frančišek se je v blagoslovu spomnil tudi Izraelcev in Palestincev, ki da se »trudijo najti pot do sporazuma«, Iraka, molil pa je »predvsem za Sirijo, njene prebivalce, ki trpijo zaradi nemirov, in številne begunce, ki čakajo na pomoč in tolažbo«. Koliko krvi in trpljenja bo potrebno, preden se bo v Siriji našla politična rešitev za krizo, se je vprašal.

Le v enem jeziku

Papež je spomnil tudi na Jezusovo vstajenje, ki pomeni, da »je božja ljubezen močnejša od zla in smrti. Pomeni, da lahko ta ljubezen spremeni naše življenje in omogoči, da puščavski deli našega srca vzcvetijo,« je dejal papež, ki je opomnil, da pa mora človek predvsem prečkati puščavo v sebi.

»Kristus je vstal! Želim, da to sporočilo doseže vsako hišo in družino, predvsem pa tiste, ki najbolj trpijo, in tiste v bolnišnicah in zaporih,« je dejal papež z balkona bazilike svetega Petra. »Jezus, ki je vstal od mrtvih, prinaša tolažbo žrtvam naravnih katastrof in nas spreminja v odgovorne varuhe stvarstva,« je poudaril.

Frančišek se je sicer odrekel dolgoletni tradiciji in kratkih velikonočnih pozdravov ni izrekel v več deset jezikih, ko je bil do zdaj običaj, temveč je vesele velikonočne praznike vernikom zaželel le v italijanščini.

Pred blagoslovom je Frančišek vodil osrednjo velikonočno mašo, ki jo je po navedbah Vatikana na trgu sv. Petra spremljalo približno 250.000 ljudi. Po maši je papež obkrožil trg v papamobilu, da je pozdravil vernike.

Deli s prijatelji