SEZNAM

Papež v družbi 41 vplivnih žensk

Objavljeno 26. april 2014 18.26 | Posodobljeno 26. april 2014 18.27 | Piše: E. B.

Med sto najvplivnejšimi revije Time tokrat rekordno število žensk.

Letošnja osebnost revije Time: papež Frančišek.

Z naslovnice zamišljeno zre Beyonce, notranje strani pa razkrivajo še političarko Hilary Clinton, aktivistko Malalo Jusafzaj, igralke Amy Adams, Robin Wright ter Kerry Washington in glasbenici Miley Cyrus ter Carrie Underwood, direktorico podjetja General Motors Mary Barra, novozelandsko igralko golfa Lydio Ko in tenisačico Sereno Williams, voditeljico ameriške televizije Fox Megyn Kelly, predsednico ameriške centralne banke Federal Reserve Janet Yellen, srbsko umetnico Marino Abramović in številne druge vplivne ženske sodobnega sveta. Kar veliko predstavnic nežnejšega spola? Skupno jih je na laskavem, že enajstem seznamu revije Time kar 41 od 100, kar je seveda rekord in pomembna zgodovinska prelomnica.

In prav vse zmagovalke imajo skupni moto: tudi ženske smo lahko uspešne poslovne ženske, političarke, vodje, kraljice zabavne industrije, Beyonce, ki se je povzpela na vrh seznama, pa je poudarila: »Dame, kaj si v življenju želite storiti, pa si ne upate? Kako bi bilo, če bi premagale strah?« Odločnost in samozavest sta torej ključ do uspeha, a ne le kratkotrajnega. Kot je pojasnila urednica revije Nancy Gibbs, so sestavili seznam ljudi, katerih moč se vztrajno krepi, ne pa tistih, ki so zgolj v minulem letu dosegli največji vpliv ali pa občutno obogateli. Večkratna dobitnica grammyjev je po oceni uredništva in bralcev zvezdnica, ki je z garanjem in trdim delom, samozavestjo in pametnimi odločitvami ustvarila tako neznansko priljubljenost kot tudi premoženje, izjemne uspehe pa 32-letnica žanje že več kot desetletje.

Tako prodorne so tudi druge izbranke, ki so se uvrstile ob bok nekoliko številnejšim vplivnim moškim, med katerimi so v ospredju papež Frančišek, filmska ustvarjalca Robert Redford in Steve McQueen, košarkar Jason Collins, ameriški predsednik Barack Obama, ruski Vladimir Putin in pa severnokorejski Kim Džong Un, nogometaš Cristiano Ronaldo, nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost Edward Snowden, ameriški zunanji minister John Kerry, milijarderja in podpornika konservativnih politikov v ZDA, brata Charles in David Koch, poslovnež Carl Icahn, pri 78 letih tudi najstarejši izbranec na seznamu. Najmlajša je sicer 16-letna Pakistanka Malala, katere zgodba je ganila svet po brutalnem napadu nanjo pred leti, deklica pa si kljub številnim grožnjam prizadeva za boljši jutri deklet v islamskem svetu.

Med vplivneži je sicer tokrat presenetljivo malo poslovnežev, le 18, največ, 27, je umetnikov. Kar 26 je politikov, najmanj pa jih prihaja iz sveta znanosti, religije in športa, iz vsakega po pet. 

 

Deli s prijatelji