ODSTOP

Papež se je prebudil
 v zadnji delovni dan

Objavljeno 28. februar 2013 08.20 | Posodobljeno 27. februar 2013 20.03 | Piše: Vladimir Jerman

Med sredino avdienco se je Benedikt XVI. poslovil od vernikov.

LJUBLJANA – Ali se je Benedikt XVI. tudi v zadnjem jutru papeževanja v svoji spalnici v tretjem nadstropju Apostolske palače kot običajno zbudil okrog pol sedmih? Kakšna občutja so ga obhajala? Morda bo javnost kdaj o tem kaj zvedela, še verjetneje nikoli. Katere stavke si je med zajtrkom v jedilnici – že po darovanju jutranje maše v zasebni kapeli – izmenjal z najtesnejšimi sodelavci? Je zadnji zajtrk enak običajnim, ko so mu postregli z mlekom in brezkofeinsko kavo ter maslom in marmelado na kruhu? Mu bosta kuharici Loredana in Carmela, pri hrani skoraj meniškemu asketu, za kosilo kot prvo jed pripravili tako ljube peresnike z lososom, kot drugo pa lažjo mesno jed? Bo papež, skoraj popoln abstinent, tudi pri zadnjem kosilu vljudno odklonil ponujeni kozarec vina?

Zgodovinsko slovo

Nocoj bo v Castel Gandolfu povečerjal ljubi mu ribji file z zelenjavo ali kaj podobno lahkega – zagotovo pa prav nič bahavega. Zato bo samoobvladano skromni Joseph Ratzinger z olajšanjem odložil tudi znamenite rdeče papeške čevlje in jih zamenjal s preprostimi rjavimi, ki so mu jih podarili mehiški čevljarji iz Leona.

Vatikanski zadnji februar 2013 zaznamuje zadnji dan papeževanja Benedikta XVI. Med še zadnjimi obveznostmi se bo poslovil od kardinalov (ti se že zbirajo na konklavu) ter posebej od državnega tajnika Tarcisia Bertoneja in dekana kardinalskega zbora Angela Sodana.

Sedež apostola Petra bo uradno izpraznjen ob 20. uri, a helikopter s papežem bo po napovedih iz Vatikana poletel že prej, najbrž okrog petih.

Tiskovni predstavnik Federico Lombardi je povedal, da bo papežev odhod oznanilo zvonjenje rimskih zvonov. Kot zadnje zunanje znamenje papeževanja Benedikta XVI. bo simbolni odhod švicarske garde v četrtek ob 20. uri iz Castel Gandolfa.

Joseph Ratzinger bo odslej papež emeritus, kar pomeni zaslužni oziroma častni – naziv, kot sicer pripada upokojenim kardinalom in škofom. Do izvolitve novega papeža bo Katoliška cerkev brez poglavarja. Predstojnikom rimskih uradov, se pravi kardinalom prefektom kongregacij in predsednikom papeških svetov, prenehajo službe. Začasno do izvolitve novega papeža bodo tekoče in redno delo vodili glavni tajniki teh ustanov. Celotno oblast v Cerkvi bo prevzel kardinalski zbor, prva avtoriteta med njimi pa je v obdobju brez papeža kardinal kamerlengo. V tej vlogi bo Tarcisio Bertone tudi najodgovornejši za vodenje poslov in organizacijo konklava, pri čemer mu bodo pomagali namestnik Pier Luigi Celata in še dva kardinala.

O datumu začetka konklava naj bi se kardinalski zbor začel dogovarjati v ponedeljek.

Blagoslov vernikov

Benedikt XVI. se je na običajni sredini splošni avdienci še zadnjič poslovil od vernikov: »Zahvaljujem se vam, da ste prišli v tako velikem številu na to zadnjo avdienco. Prisrčna hvala, zares sem ganjen. Vidim, da je Cerkev živa! Mislim, da moramo reči hvala tudi Stvarniku, ki nam je dal tako lepo vreme sredi zime.«

Zazvenele so orgle, papež pa se je na Trgu sv. Petra v papamobilu podal med več kot 20.000 vernikov, ki so mu ploskali in vzklikali.

V nadaljevanju se je zahvalil za molitve v tem zanj in za Cerkev pomembnem zgodovinskem trenutku. Svoj pontifikat je slikovito primerjal s svetim Petrom in apostoli v čolnu na Galilejskem jezeru: »Gospod nam je dal toliko sončnih dni, toliko lahkega vetriča, da je bil ribolov obilen, bilo pa je tudi veliko trenutkov, ko so bile vode razburkane in veter nasproten kakor v vsej zgodovini Cerkve, in takrat se je zdelo, da Gospod spi. Toda vedno sem vedel, da na tem čolnu je Gospod in sem vedno vedel, da čoln Cerkve ni moj, ni naš, ampak je njegov, in Gospod ne bo pustil, da se potopi, On ga krmari. Gotovo tudi s pomočjo ljudi, ki jih je izbral, ker je tako želel. To je bila in je gotovost, ki je nič ne more zatemniti, in zato je danes moje srce polno hvaležnosti bogu, ker ni nikoli prikrajšal celotne Cerkve in tudi mene za svojo tolažbo, svojo luč, svojo ljubezen.«

Dar vere, je poudaril, je »najdragocenejša dobrina, ki nam je ne more vzeti nihče«. Razlog za veselje v času, ko mnogi govorijo o njenem zatonu, pa vidi v tem, »kako je Cerkev danes živa«.

Za papeža ni vrnitve v popolno zasebnost, je dejal, vendar: »Ne nosim več oblasti službe za vodenje Cerkve, ampak v služenju molitve ostajam tako rekoč v krogu svetega Petra.«

Točno opoldne je Benedikt XVI. mimo napovedanega protokola še enkrat vstopil v papamobil in opravil še poslovilni krog od vernikov s Trga sv. Petra.

Deli s prijatelji