SREČANJE Z ZVEZDNIKI

Papež povabil Oprah in Damona

Objavljeno 16. avgust 2015 17.15 | Posodobljeno 16. avgust 2015 17.15 | Piše: U. S.

Ekskluzivno srečanje Frančiška s slovitimi estradniki.

Papež Frančišek poskuša povrniti vpliv in ugled 2000 let stare institucije. Foto: Reuters

VATIKAN – Kaj imajo skupnega kraljica teve šovov Oprah Winfrey, hollywoodski agent Ari Emanuel in oskarjevec Matt Damon? Vsi trije so bili povabljeni na zasebno srečanje s papežem Frančiškom v Vatikanu. Trojica in še nekaj drugih zvečenih imen iz sveta šovbiznisa se je uvrstila na ekskluzivni seznam ljudi, ki se bodo letošnjo jesen srečali s svetim očetom in z njim razpravljali o tem, kako bi lahko izboljšali predstavitev Katoliške cerkve v zahodnih medijih.

Emanuelu, 54-letnemu mlajšemu bratu župana Chicaga, se bo na avdienci pri papežu pridružil Patrick Whitesell, kolega z agencije William Morris Endeavor. Na seznamu povabljencev so še 64-letni producent Brian Grazer in 78-letni David Geffen, ustanovitelj DreamWorksa in založbe Geffen Records. Papeževo zanimanje za zabavno industrijo je verjetno mnoge presenetilo, ne nazadnje je 78-letni papež maja izjavil, da že 25 let ni gledal televizije. Tokrat ne bo prvikrat, da bo v Argentini rojeni papež stal z ramo ob rami s hollywoodsko elito: januarja je na zasebno avdienco sprejel igralko, režiserko in humanitarko Angelino Jolie, še prej pa si je ogledal njen film Neuklonljiv (Unbroken).

Papež je stopil tudi v bran ločencem

Ugled Katoliške cerkve je v zadnjih letih precej trpel, največ prahu so dvignili pedofilski duhovniki, njihove zločine je Cerkev desetletja prikrivala. Od 2013., ko je bil Frančišek po odstopu Benedikta XVI. izvoljen za papeža, je poskušal spremeniti javno podobo 2000 let stare institucije: srečeval se je pripadniki drugih ver, spregovoril o sprejemanju homoseksualcev, pred dvema dnevoma pa se je postavil še v bran ločencem. Tisti, ki so se spet poročili, so še vedno del Cerkve in se jih ne sme obravnavati kot izobčence, je dejal na prvi splošni avdienci po poletnem odmoru, njegove besede je z aplavzom pozdravilo okoli 7000 zbranih: »Ni zaprtih vrat. Vsi lahko na tak ali drugačen način sodelujejo v življenju Cerkve. Ti ljudje niso izključeni in se z njimi ne sme tako ravnati, še vedno so del Cerkve.« Zdaj namreč velja, da ločenci, ki se še enkrat poročijo, živijo v grehu, saj Katoliška cerkev ločitve ne priznava, lahko pa sprejmejo obhajilo, če se ne poročijo znova. »Cerkev vedno želi dobro ljudem. Kako lahko staršem, ki jim je propadel sveti zakon, priporočamo, naj naredijo vse, da bodo otroke vzgojili v veri, če jih držimo stran od življenja skupnosti, kot bi bili izobčeni?« pravi papež, ki zlasti duhovnike poziva, naj otrokom, ki že tako trpijo zaradi ločitve staršev, ne povzročajo še dodatnih težav. 

 

Deli s prijatelji