SREČANJE

Papež na kosilo k predhodniku

Objavljeno 23. marec 2013 08.41 | Posodobljeno 23. marec 2013 08.41 | Piše: STA, D. P.

Benedikt XVI. je svojemu nasledniku že obljubil pokorščino in poslušnost.

VATIKAN – Papež Frančišek bo danes prvič po izvolitvi obiskal svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je konec februarja odstopil. Srečala se bosta v papeški poletni rezidenci Castel Gandolfo, kjer nekdanji papež prebiva od odhoda iz Vatikana. Novi papež, nekdanji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, bo v Castel Gandolfo odpotoval s helikopterjem. Z Benediktom XVI. bo imel kosilo, so napovedali v Vatikanu.

Naslednik je bil znan 13. marca

85-letni Benedikt XVI. je minuli mesec postal prvi papež po 700 letih, ki je odstopil. Po osmih letih je pontifikat končal s pojasnilom, da so mu preveč opešale moči, da bi bil kos zahtevni službi. Cerkev je po njegovem odstopu začela iskati novega voditelja in kardinali so 13. marca že na drugi dan konklava na apostolski sedež posedli 76-letnega Bergoglia.

Včasih tekmeca

Oba moža se dobro poznata. Bergoglio naj bi bil po nekaterih navedbah že na konklavu leta 2005 resen tekmec Nemca Josepha Ratzingerja.

Frančišek in nekdanji papež, ki bo še naprej lahko nosil bela papeška oblačila, bosta v prihodnosti živela v neposredni bližini. Benedikt se bo namreč naslednji mesec preselil v nekdanji samostan znotraj vatikanskih zidov.

Benedikt XVI. je svojemu nasledniku obljubil pokorščino in poslušnost, novi papež pa se je že večkrat zahvalil svojemu predhodniku, med drugim takoj po izvolitvi, ko se je pojavil na balkonu bazilike svetega Petra.

Deli s prijatelji