V POKOJ

Papež je oslepel na eno oko, izgublja sluh

Objavljeno 20. februar 2013 11.26 | Posodobljeno 19. februar 2013 16.33 | Piše: U. S.

Njegovega naslednika bodo izbrali še pred cvetno nedeljo.

Papež Benedikt XVI. je prosil množico, naj moli zanj in za naslednika (foto: Reuters).

VATIKAN – Papež Benedikt XVI. ne vidi na levo oko in je bil pred desetimi tedni, ko ga je zadnjič videl, povsem izčrpan, trdi nemški novinar. Peter Seewald, ki je svetega očeta nekajkrat intervjuval in z njim leta 2010 napisal knjigo, je dejal: »Njegov sluh je opešal, na levo oko ne vidi. Njegovo telo je tako suho, da mu morajo krojači sproti popravljati oblačila. Nikoli ga še nisem videl tako izčrpanega, izžetega.«

Papež, star je 85 let, je prvi v skoraj 600 letih, ki je odstopil

Na nedeljskem angelusu je vernikom, 50.000 se jih je zbralo na Trgu svetega Petra v Vatikanu, v španščini povedal: »Prosim, da še naprej molite zame in prihodnjega papeža.« Zakaj je izbral španski jezik, ni povsem jasno. Ljudje v množici so menili, da je le senca človeka, ki je bil izvoljen 19. aprila 2005. »Kot pogosto v zadnjem času je bil videti utrujen, negotov, zmeden,« je dejal Italijan Stefan Malabar. »To vpliva na človeka, papež bi moral biti močan, avtoritativen, a je videti utrujen, to pa me je pretreslo,« je še povedal.

Da bo odstopil, je Benedikt XVI. sporočil prejšnji ponedeljek in šokiral svet

Nekajkrat je poudaril, da se je težko odločil, a je to storil v dobro Cerkve. Tisti, ki so v njegovi bližini, pravijo, da je pomirjen s sabo. »Zdaj je mirnejši, v nasprotju z nami,« pravi Greg Burke, svetovalec za medije v Vatikanu. »To je verjetno povezano z njegovim duhovnim življenjem.« Vatikan je sporočil, da se bo konklave začel prej, kot je sicer v navadi (od 15 do 20 dni po smrti ali odstopu papeža), novi sveti oče naj bi bil izbran do sredine marca, torej še pred veliko nočjo oziroma cvetno nedeljo. Številni kardinali so pripravljeni na možnost, da bo novi sveti oče iz sveta v razvoju, Latinske Amerike, Afrike ali Azije. »Lahko si predstavljam tudi črnega papeža, afriškega,« je dejal kardinal Kurt Koch, ki bo med približno 117 kardinali, mlajšimi od 80 let, ki bodo v konklavu volili naslednjega svetega očeta. Kardinali z vsega sveta so se že začeli neformalno dogovarjati po telefonu in e-pošti, da bi se strinjali o moškem, ki bi po njihovem mnenju najbolje vodil Cerkev.

Papež se je po nedeljskem angelusu za teden dni umaknil v apostolsko palačo, pred množico bo spet stopil to nedeljo, zadnjo avdienco bo imel 27. februarja. Naslednjega dne ga bodo s helikopterjem odpeljali v Castel Gandolfo južno od Rima, kjer bo ostal dva meseca, potem pa vstopil v vatikanski samostan, kjer bo živel do smrti.

Deli s prijatelji