NAGOVOR

Papež Frančišek ni Tarzan

Objavljeno 25. september 2013 13.01 | Posodobljeno 25. september 2013 13.01 | Piše: U. S.

Moč iščem v veri, je mladim med mašo na Sardiniji dejal sveti oče.

CAGLIARI – Papeža Frančiška imajo vsi radi, zlasti mladi, te je med nedeljsko sveto mašo na Sardiniji spravil v smeh. Rekel jim je, da ni Tarzan, da moč v težkih trenutkih išče in najde v veri.

Poudaril je, da je bila nedavno 60. obletnica dneva, ko je prvič začutil klic, da postane duhovnik. »Ni mi žal. Nisem se počutil kot Tarzan in imel fizično moč za naprej,« je povedal in požel smeh in aplavz, ker se je primerjal z umišljenim likom, ki je v džungli živel z opicami. »Vedno, tudi v najtežjih trenutkih, v času greha, krhkosti, neuspeha, sem iskal Jezusa in verjel, da me ni zapustil. Zvest spremljevalec je,« je še povedal mladim.

Papež se je lotil tudi globalnega ekonomskega sistema: ta ne sme več sloneti na bogu, imenovanem denar, je rekel in nezaposlene pozval, naj se borijo za delo. Ob srečanju z nezaposlenimi delavci ni bral vnaprej pripravljenega govora, 20 minut je improviziral. »Čutim trpljenje. Oslabi te, oropa upanja. Oprostite mi močne besede, a kjer ni dela, ni dostojanstva.« Množica, več deset tisoč ljudi je bilo na trgu ob mestnem pristanišču, je vzklikala: »Delo, delo, delo!« Zdelo se je, kot bi bil na trgu protest sindikalistov. »Ne gre za težavo Italije ali Evrope, to je posledica svetovne izbire, ekonomskega sistema, ki idealizira denar,« je povedal. Govor je končal z molitvijo, boga je prosil, »naj nam da delo in nas nauči boriti se zanj«.

Papež noče, da ga vidijo kot srčnega menedžerja Cerkve, ki ljudem govori, naj bodo pogumni: »Nočem tega. Hočem, da pogum prihaja iz mene in me sili, da naredim vse, kar lahko –– kot duhovnik in človek.«

Deli s prijatelji