UTRUJENA EVROPA

Papež Frančišek kritičen v Evropskem parlamentu

Objavljeno 25. november 2014 15.44 | Posodobljeno 25. november 2014 15.45 | Piše: STA, A. L.

Obisk spremljajo poostreni varnostni ukrepi, saj je v pripravljenosti kar tisoč policistov.

STRASBOURG – Papež Frančišek je danes v nagovoru v Evropskem parlamentu v Strasbourgu posvaril, da imajo ljudje občutek, da se je Evropa postarala in utrudila ter da je vedno manj protagonist v svetu, povečalo pa se je tudi nezaupanje v institucije EU. Evropa mora zato znova postati protagonist na področju človekovih pravic, znanosti pa tudi vere, je poudaril.

Papežev nagovor v parlamentu so evropski poslanci večkrat prekinili z glasnim aplavzom. Frančišek je med drugim poudaril, da se zdi, da so velike ideje, ki so nekdaj navdihovale Evropo, izgubile svojo privlačnost, zamenjale pa so jo birokratske tehnikalije evropskih institucij.

V ospredje človeka in njegovo dostojanstvo

Kljub širitvi daje Evropska unija po mnenju papeža ljudem vtis, da je stara in utrujena, nanjo pa pogosto gledajo tudi z nezaupanjem in celo s sumničavostjo. Papež je zato posvaril pred tem, da bi tehnična in ekonomska vprašanja na škodo pristne skrbi za človeka prevladala v politični razpravi. V ospredje je treba po mnenju Frančiška postaviti človeka in njegovo dostojanstvo, tudi dostojanstvo tistih, ki živijo na robu. Papež je v luči gospodarske krize izpostavil tudi pomen zaposlovanja in izrazil skrb za mlade, a tudi starejše. V ospredje je postavil tudi družino.

Posebej se je dotaknil problematike priseljencev, ki jih mora Evropa sprejeti in jim zagotoviti pomoč, Sredozemsko morje pa ne sme postati veliko pokopališče.

V pripravljenosti tisoč policistov

Papež je danes dopotoval na zgolj štiriurni obisk v Strasbourg, na programu pa ima poleg nastopa v Evropskem parlamentu še nagovor v Svetu Evrope, kjer se mudi tudi zunanji minister Karl Erjavec. Obisk spremljajo poostreni varnostni ukrepi, saj je v pripravljenosti kar tisoč policistov. Srečanja z verniki tokrat niso predvidena, oba nagovora pa lahko spremljajo prek velikega zaslona v katedrali v Strasbourgu.

Deli s prijatelji