BREZ DRAGOCENIH OBLAČIL

Papež Frančišek jih uči skromnosti

Objavljeno 10. avgust 2015 23.09 | Posodobljeno 10. avgust 2015 23.04 | Piše: S. I.

Cerkveni velmožje v Vatikanu ne razkazujejo več dragocenih oblačil in nakita, ne zahajajo več v drage restavracije pa tudi limuzine jih ne vozijo več na delo.

Papež Frančišek.

»Poznam škofe, ki imajo v svojih garderobah izjemne mitre, vendar si jih zdaj, odkar je v Vatikanu papež Frančišek, ne upajo več nositi. Če papež hodi naokoli s pokrivalom, ki stane največ 70 evrov, toliko kot povprečna srajca, kako naj se potem njemu podrejeni božji služabniki postavljajo z mitrami, ki so vredne nekaj tisočakov? Med cerkvenimi dostojanstveniki je zdaj zavel drug veter, postali so bolj skromni,« pravi Luciano Ghezzi.

Obesek za 56 evrov

Družina Ghezzi ima že več kot pol stoletja trgovino z oblačili za duhovnike v rimski ulici Cestari. V njihovi izložbi so zdaj po znižanih cenah na voljo tudi precej bolj skromna oblačila za duhovnike. Niso bili redki kardinali, škofje in drugi cerkveni velmožje, ki so se še pred enim letom oblačili v dragocene tkanine. Danes si za vsak primer kupijo tudi bolj skromna oblačila. Ko so blizu papeža, ki ima na nogah pohodne čevlje, na sebi preprosta oblačila, za vratom kovinski križ, na zapestju pa plastično uro, se res ne spodobi razkazovati razkošja duhovniške visoke mode in dragocenega nakita.

Visoki cerkveni dostojanstveniki so že pred meseci odložili dragocene prstane, spravili obeske križanega iz zlata in drugih plemenitih kovin ter si kupili manj bahave in okrašene pastirske palice. To najbolje ve Giovanna Salustri, ki ima na že omenjeni ulici Cestari imenitno trgovino z nabožnimi predmeti. Pred leti so kardinali kar tekmovali, kdo bo imel dragocenejše rožne vence ali križe, danes pa se ne odločajo niti za tiste iz srebra, ki stanejo od 200 do 500 evrov, je pripovedovala za milanski Corriere della sera. To vendar ne gre ob papežu, ki si je svoj kovinski obesek s križanim kupil za 56 evrov v papirnici na via Conciliazione in ki nenehno ponavlja: Denar dajte tistim, ki ga potrebujejo.

Nič več limuzin

Ko so lani poleti svet prvič obšle fotografije, na katerih papež Frančišek obeduje z delavci v vatikanski menzi, je to kmalu vplivalo tudi na navade tamkajšnjih kardinalov. Še pred časom si lahko marsikoga izmed njih videl v najboljših rimskih restavracijah, pravi Filippo Di Giacomo, duhovnik in novinar, nenadoma pa so postali bolj pozorni. Ne zahajajo več v drage lokale, če pa že, počnejo to precej bolj diskretno in pazijo, da jih ne zalotijo fotografi, ki tam prežijo na znane ljudi.

Za nekatere izmed 46 kardinalov in 80 škofov, ki prebivajo zunaj ali znotraj vatikanskega obzidja, je beli dim 13. marca 2013 nedvomno pomenil precejšnjo spremembo. Pred Frančiškovim pontifikatom je vsako jutro ob 7.45 iz vatikanskih garaž odpeljalo vsaj 40 limuzin. Šoferji so se odpravili po kardinale in druge visoke cerkvene dostojanstvenike, ki živijo zunaj obzidja. Eden med njimi si je limuzino naročil za slabih sto metrov poti. Zdaj tega ni več. Frančišek se naokoli vozi v ford focusu, papeški mercedes in BMW pa sta trenutno v Nemčiji »na popravilu«...

 

Najprej k Mariji

Znana je zgodba o tem, kako se je vodja ceremonije po izvolitvi na novega papeža obrnil z besedami: »Vaša svetost, zdaj bomo najprej stopili do krojača.« Papež Frančišek ga je pogledal in odvrnil: »Oprostite, najprej se gremo zahvalit Mariji!« Novi papež si je potem oblačila izbral kar iz kataloga, rimski krojač iz delavnice, kjer so šivali oblačila za vse papeže, pa je odšel praznih rok.

 

Deli s prijatelji