SPREMEMBE

Papež Frančišek je zamenjal zdravnika

Objavljeno 01. avgust 2015 13.35 | Posodobljeno 01. avgust 2015 13.36 | Piše: U. S.

Spremembe v Vatikanu: zdravniki so do zdaj službovali več mandatov.

VATIKAN – Zamenjava papeževega osebnega zdravnika Patrizia Polisce, profesorja kardiologije, je dvignila precej prahu. Nekateri godrnjajo, da je papež Frančišek odgnal še enega človeka predhodnika Benedikta XVI., so pa tudi taki, ki v tem vidijo začetek nove prakse, ki številnim iz rimske kurije ni pogodu: pomeni, da bodo uslužbenci po dolžnosti v kuriji le en mandat v obdobju petih let. Potem pa nazaj, od koder so prišli, v svoje škofije ali redovniške skupnosti. To bi bila res velika sprememba: izgubila bi se kontinuiteta izkušenj pa tudi kontinuiteta vpliva in protekcij na nivojih, nižjih od kardinalskih.

No, govorice, da je moral kardinal oditi, je utišal vatikanski predstavnik Federico Lombardi. Pojasnil je, da se je Poliscu zadnjega julijskega dne preprosto iztekel mandat. Da mu ga ne bo podaljšal, se je Frančišek po nekaterih podatkih menda odločil že maja. Pričakovati je, da bo sveti oče hitro izbral novega zdravnika, vsekakor pred potjo na Kubo in v ZDA, kamor ga bo spremljal. Lombardi je pojasnil še, da bo Polisca ostal v Vatikanu, kjer ga močno cenijo, in dodal, da bo še naprej skrbel za upokojenega papeža.

Patrizio Polisca je bil kot vodja vatikanske zdravstvene oskrbe imenovan leta 2010, osebni zdravnik papeža Benedikta XVI. je bil od 2009., v Vatikanu pa je delal od 80. let prejšnjega stoletja. Mimogrede: njegov predhodnik Renato Buzzonetti je delal kar 44 let, služboval je pod kar štirimi papeži. Res pa je, da je bil Buzzonetti človek starega kova, ljubezniv in ustrežljiv, pogosto so ga pocukali za rokav, ko je šel mimo, in ga spraševali za nasvet, nikoli ni pokazal nestrpnosti – v nasprotju z zapetim in za nekatere oholim Poliscem, ki se je nasmehnil le papežu. Seveda niso vsi papeževi zdravniki delali tako dolgo kot Buzzonetti: leta 1958 so vihar dvignile fotografije pokojnega papeža Pija XII., ki jih je posnel njegov zdravnik okulist Riccardo Galeazzi Lisi in jih drago prodal tedniku Paris Match –– zaradi tega so ga dosmrtno pregnali iz Vatikana in izključili iz italijanske zdravniške zbornice. Zanimivo je, da zdravnika ni maral niti papež, zamenjal pa ga ni, da ne bi porušil ravnovesja v Vatikanu.

Deli s prijatelji