PRILJUBLJEN

Papež Frančišek je osebnost leta 2013

Objavljeno 13. december 2013 16.41 | Posodobljeno 13. december 2013 16.41 | Piše: U. S.

Papeštvo je iz palače prenesel na ulice, so obrazložili pri reviji Time.

Letošnja osebnost revije Time: papež Frančišek.

NEW YORK – Revija Time je za osebnost leta 2013 imenovala papeža Frančiška, ker je svetemu očetu v zelo kratkem času na izjemen način uspelo spremeniti dojemanje 2000 let stare institucije: »Papeštvo je iz palače prenesel na ulice, ker je največjo Cerkev na svetu pripravil, da se sooči s svojimi najglobljimi potrebami,« so sporočili. Nekdanji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio je bil izvoljen marca, po abdikaciji njegovega 86-letnega predhodnika Benedikta XVI., je prvi papež južnoameriškega rodu in prvi jezuit na čelu Cerkve. Od izvolitve poziva Cerkev in vernike, naj ne bodo obsedeni z ozkosrčnimi pravili, pri občutljivih temah, kot so splav, homoseksualnost in kontracepcija, pa izberejo usmiljenje in ne obsojanje, obsoja malikovanje denarja; množice je osvojil s preprostostjo in izjemnim smislom za humor. Vsakokrat pritegne na tisoče ljudi, na twitterju ima 10 milijonov sledilcev!

»Izstopa kot človek, ki je spremenil ton in percepcijo ene največjih institucij na svetu,« je dejala urednica revije Nancy Gibbs. Iz Vatikana so sporočili, da izbira ne preseneča in da je čast vsekakor pozitivno priznavanje spiritualnih vrednot. »Sveti oče ne išče slave,« je dejal vatikanski predstavnik Federico Lombardi. »A če bo to pomagalo pri širjenju evangelija, sporočila Božje ljubezni do slehernika, bo zagotovo vesel in srečen.«

Že tretji sveti oče

Papež Frančišek, star je 76 let, je že tretji sveti oče, ki ga je za osebnost leta izbrala revija Time: leta 1962 so izbrali papeža Janeza XXIII., 1994 pa papeža Janeza Pavla II.

Na drugem mestu je žvižgač Edward Snowden, poleg tega so bili finalisti za osebnost leta še aktivistka za pravice homoseksualcev Edith Windsor, ki je junija dopolnila 84 let (na tretjem mestu), sirski predsednik Bašar Al Asad (na četrtem mestu) in republikanski ameriški senator Ted Cruz iz Teksasa (peto mesto). Medtem ko osebnost leta izbirajo uredniki revije, izbirajo tudi bralci revije: izbrali so egiptovskega generala Abdel Fattaha El Sissija, ki se na Timovi lestvici ni uvrstil med prvo deseterico.

Osebnost lanskega leta je bil ameriški predsednik Barack Obama, ki mu je ta čast pripadla tudi 2008. Med nekdanjimi izbranci so še John F. Kennedy, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Elizabeta II. in Ronald Reagan, pa tudi nekaj manj cenjenih, kot sta Adolf Hitler in Josef Stalin.

Deli s prijatelji