NAVIHANI PAPEŽ

Papež Frančišek bi žvečil kokine liste

Objavljeno 07. julij 2015 16.52 | Posodobljeno 08. julij 2015 00.11 | Piše: M. D.

»V juliju, ko bo obiskal Bolivijo, bo papež Frančišek z veseljem žvečil kokine liste,« je na državni televiziji izjavil bolivijski minister za kuturo.

LA PAZ – Glavno mesto Bolivije La Paz se nahaja na približno 3650 metrih nadmorske višine. Mesto je tako ena od svetovnih prestolnic, kjer prebivalci že stoletja zaradi posledic višinske bolezni žvečijo kokine liste.

Čeprav so najpomembnejša sestavina kokaina, so nepredelani listi koke v Boliviji in v drugih državah Andov povsem legalni in množično uporabljeni. Domorodna ljudstva, med njimi tudi bolivijski predsednik Evo Morales, so se postavili v bran žvečenju listov koke, ki jih štejejo celo za sveto rastlino.

»Papežu smo proti višinski bolezni ponudili čaj iz kokinih listov,« je v televizijskem intervjuju pojasnil bolivijski minister za kulturo Marko Machicao. »A papež Frančišek je izrazil željo, da bi raje žvečil kokine liste. Svetega očeta bomo tako sprejeli s svetim kokinim listom,« je še pojasnil minister. Vatikan izjave bolivijskega ministra ni želel komentirati.

Deli s prijatelji