VZDRŽNI

Papež Benedikt XVI neomajen: Celibat za duhovništvo ostaja

Objavljeno 02. junij 2012 20.02 | Posodobljeno 02. junij 2012 20.01 | Piše: M. U., STA

Zaukazana spolna vzdržnost ima za posledico cerkvene spolne škandale.

Papež Benedikt XVI. v Milanu (foto: Reuters).

MILANO – Papež Benedikt XVI. se je udeležil sedmega svetovnega srečanja družin. V milanski katedrali je v odzivu na vse številnejše pozive, naj cerkev duhovnikom dovoli poroke, poudaril, da je celibat za duhovništvo osrednjega pomena.

»Duhovniški celibat in sveta deviškost sta sijoča luč pastoralne usmiljenosti,«

Zaukazana spolna vzdržnost ima za posledico cerkvene spolne škandale

Po papeževih besedah ni dvoma, da je Jezusova ljubezen namenjena vsem kristjanom, a je za duhovnike in tiste, ki so sledili pozivu in se odločili, da življenje posvetijo bogu ter živijo v celibatu, posebnega pomena. Tokratni nagovor papeža ni prvi, v katerem je nakazal vztrajanje pri celibatu. Aprila je namreč obsodil uporne duhovnike. Kot je dejal, tisti, ki dvomijo o stališče cerkve glede celibata in posvetitve žensk, služijo le samim sebi. V zadnjem obdobju namreč vse več predstavnikov duhovščine poziva k razpravi o celibatu, saj menijo, da je do spolnih škandalov, ki so v zadnjem obdobju pretresli cerkev, prišlo tudi zaradi nujnosti spolne vzdržnosti.

Vero so utrjevali tudi na štadionu

Papež se je danes z več tisoč mladimi podal tudi na milanski nogometni štadion San Siro. Tu je mladim dejal, naj ohranijo svoje ideale, naj se redno udeležujejo nedeljskih maš in dnevno molijo.

Deli s prijatelji