SLOVO

Papež Benedikt XVI. bo odstopil

Objavljeno 11. februar 2013 13.09 | Posodobljeno 11. februar 2013 14.53 | Piše: Mo. S.

Papež Benedikt XVI. (85) je svoj pontifikat nastopil aprila 2005.

Papež Benedikt XVI.

VATIKAN – Papež Benedikt XVI. je med današnjo sveto mašo sporočil, da bo konec tega meseca odstopil, to pa je potrdil tudi uradni Vatikan. Gre za presenetljivo potezo, po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pa naj bi ozadje te nepričakovane odločitve papež osvetlil v latinščini na zasedanju Sveta za posvečenje mučencev.

Moči mu pojenjavajo

Kot je sicer pojasnil, »občuti težo svojih dolžnosti«, odločitev o odstopu pa je »po dolgem premisleku sprejel v dobro Cerkve«, saj da zaradi svojih let funkcije ne more več opravljati. Kot je dejal, je svojo vest pred Bogom večkrat preveril in ugotovil, da mu njegove moči zaradi starosti ne dovoljujejo več opravljati te službe. Svet se hitro spreminja, »za krmarjenje Petrovega čolna pa sta pomembni tako moč duha kot moč telesa, ta pa je začela v zadnjih mesecih pojenjavati,« je še povedal in dodal, da to razglaša s svobodno voljo ter se zaveda resnosti položaja. Ob tem se je kardinalom, zbranim na konzistoriju, zahvalil za vso »ljubezen in delo, s katerima so skupaj z njim nosili breme njegove službe«, ter jih prosil za odpuščanje za vse svoje napake.

Naslednika bo dobil že marca?

Vodenje Cerkve bo zaključil 28. februarja ob 20. uri po lokalnem času. Pozval je k sklicu konklava, na katerem bodo kardinali izvolili njegovega naslednika. Po navedbah vatikanskih virov naj bi se to zgodilo marca.

Papež je nepričakovano odločitev o odstopu sporočil med današnjim konzistorijem ob beatifikaciji dveh južnoitalijanskih mučenikov.

13. maja 2005 je Benedikt XVI. predčasno začel uradni postopek za beatifikacijo svojega predhodnika Janeza Pavla II.

Nasledil Janeza Pavla II.

Papež (85), sicer rojen kot Joseph Alois Ratzinger, je svoj pontifikat nastopil aprila 2005, potem ko je papež Janez Pavel II. umrl.

Rodil se je kot sin policista (ta je bil sicer protinacist), a se je leta 1941 (pri svojih 14 letih) pridružil Hitlerjevi mladini, saj da je bila včlanitev obvezna. Njihovih srečanj se (uradno) ni udeleževal, nekaj časa pa je bil zaprt v zavezniškem ujetniškem taborišču. Izpustili so ga leta 1945, čez šest let pa je postal duhovnik. Leta 1977 je bil imenovan za kardinala, kmalu zatem pa je postal še poddekan kardinalskega zbora. Njegova pot krščanskega dušnega pastirja je svoj vrhunec doživela 19. aprila 2005, ko so ga izvolili za 265. papeža Rimskokatoliške cerkve. Čez pet dni je začel pontifikat, po dveh tednih pa je postal še rimski papež.

Zadnji papež, ki je odstopil, je bil papež Gregor XII. leta 1415.

Deli s prijatelji