MERS

Panika: virus grozi vsemu svetu

Objavljeno 15. maj 2014 19.46 | Posodobljeno 15. maj 2014 19.46 | Piše: T. L.

Največ primerov okužbe z virusom mers je v Savdski Arabiji, virus pa se zdaj širi preko meja in grozi vsemu svetu.

Fotografija je simbolična.

ŽENEVA – Zdravstveni strokovnjaki in strokovnjaki za nalezljive bolezni so se v torek sestali v Ženevi in v okviru Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razpravljali o tem, ali je smrtonosni virus, ki se je pojavil leta 2012 na Bližnjem vzhodu, zdaj postal mednarodna grožnja javnemu zdravstvu.

Virus v posamezniku izzove mers (Middle East Respiratory Syndrome) ali bližnjevzhodni pljučni sindrom, samo v Savdski Arabiji pa je z njim okuženih okoli 500 ljudi. To pa še ni vse, saj se je virus razširil preko meja regije in se pojavlja tudi že v Evropi, Aziji in ZDA. Stopnja smrtnosti je okoli 30-odstotna. Strokovnjaki razpravljajo o tem, ali je porast primerov skupaj s širjenjem preko doslej poznanih meja pripeljal do tega, da je treba infekcijo klasificirati kot mednarodni nujni primer. 

Globalni predpis s področja zdravstva namreč takšne nujne primere definirajo kot izredni dogodek, ki pomeni nevarnost tudi za druge članice WHO in ki lahko zahteva koordiniran mednarodni odziv. O primerih te dni poročajo tudi iz ZDA. Predsednika Baracka Obamo so namreč svetovalci obvestili o dveh potrjenih slučajih virusa mers. Iz dveh bolnišnic v Orlandu so prišle informacije, da je bilo tamkajšnje zdravstveno osebje (približno 20 ljudi) izpostavljeno virusu. Eden od dveh ljudi s simptomi okužbe (gre za 44-letnega zdravstvenega delavca iz Savdske Arabije, ki je odpotoval na obisk k družini v ZDA) je bil sprejet v bolnišnico, medtem ko je drugi v izolaciji doma. 

Mers izziva kašelj, vročico in lahko tudi smrtonosno vnetje pljuč, spada pa v skupino koronavirusov in v isto družino kot virus sars, ki se je leta 2002 pojavil na Kitajskem in je zahteval številne smrtne žrtve.

Deli s prijatelji