STRAH V GRČIJI

Panika: bodo banke v ponedeljek sploh odprte?

Objavljeno 19. junij 2015 16.04 | Posodobljeno 19. junij 2015 11.09 | Piše: STA, A. L.

V zadnjih treh dneh so varčevalci iz grških bank dvignili dve milijardi evrov. Ni gotovo, da se bodo grške banke v ponedeljek lahko odprle.

Podala sta si roko, razšla pa sta se jezna.

ATENE, BRUSELJ – Medtem ko grški politiki mirijo ljudi, da je njihov denar varen, podatki grške centralne banke kažejo, da so Grki z bančnih računov v prvih petih mesecih tega leta dvignili okoli 30 milijard evrov. Le v zadnjih treh dneh so dvignili dve milijardi.

Grški finančni minister Janis Varufakis je o uvedbi nadzora kapitalskih tokov zaradi naglega odtekanja denarja z računov v grških bankah zaradi negotovosti in bojazni ljudi pred tem, kaj bo prinesla prihodnost, dejal, da bi bil to poraz in antiteza monetarne unije. Včeraj pozno zvečer pa je odjeknila vest agencije Reuters, da ni gotovo, da se bodo grške banke v ponedeljek lahko odprle. To naj bi ECB danes sporočil na sestanku evroskupine; šef ECB Mario Draghi naj bi na sploh govoril le o odtekanju denarnih vlog.

O izjemni resnosti razmer priča tudi poročanje Bloomberga, da naj bi ECB za petek sklicala izredno telefonsko konferenco o vprašanju nujne likvidnostne pomoči grškim bankam.

Deli s prijatelji