ZABAVNO

Pametni televizorji so na pohodu

Objavljeno 06. marec 2012 19.00 | Posodobljeno 06. marec 2012 19.00 | Piše: M. F.

Z njimi lahko igramo igre, rešujemo kvize, nakupujemo na spletu itd.

Lenovo letos stopa tudi na področje pametnih televizorjev (foto: Lenovo).

Potem ko so pametni mobilni telefoni postali računalniki v malem, jim zdaj sledijo še televizorji. Le da so ti precej razkošnejši s svojo diagonalo zaslona. Proizvajalci so jih namreč začeli opremljati s povezljivostjo na internet, kar je odprlo številne možnosti domače zabave. Zdaj lahko z njihovo pomočjo igramo spletne igre, se udeležujemo kvizov, nakupujemo na spletnih dražbah ali pa preprosto izkoristimo svetovni splet kot podaljšek do milijonov in milijonov glasbenih in videovsebin. Najboljši med njimi znajo prikazovati tudi podobe v tretji dimenziji.

Klasični daljinci niso primerni za brskanje po spletu

Največji izziv pri pametnih televizorjih pa ni njihova strojna zasnova, ta je dovolj zmogljiva za večino opravil. Težava se skriva v upravljanju, saj klasični daljinci niso primerni za brskanje po spletu. Zato smo pri internetno usmerjenih modelih z letnico 2012 že lahko videli nove daljince, ki imajo na eni strani klasično številčnico z ukaznimi tipkami, na drugi pa pravcato tipkovnico in sledilno ploščico.

Upravljajte televizor z glasom in gestami

Še korak dlje pa je naredil računalniški gigant Lenovo, ki z letošnjim letom stopa tudi na področje pametnih televizorjev. Kitajski inženirji so namreč pripravili rešitev, ki omogoča upravljanje televizorja z glasom in gestami. Gre za tehnologije, presajene iz mobilnih telefonov. V prihodnosti bomo torej televizorjem preprosto govorili, kaj si želimo gledati.

Deli s prijatelji