VELIKANKA

Palača iz steklenic piva

Objavljeno 03. februar 2013 11.06 | Posodobljeno 03. februar 2013 11.06 | Piše: A. P.

Veličastni dvorec v Las Vegasu je zgrajen iz zdrobljenega stekla pivskih steklenic in pepela.

Las Vegas je mesto, ki slovi po popivanju in divjih zabavah, zato ne preseneča, da je prav tam zrasla veličastna ekološka palača Morrow Royal Pavilion, ki se razteza na 2800 kvadratnih metrih in je zgrajena iz predelanih pivskih steklenic. Gradbenik Scott McCombs je uporabil več kot 500.000 steklenic, ki so tehtale 132.000 kilogramov. Sprva jih je dal zdrobiti, nato pa jih je spremeniti v material, imenovan zeleni kamen.

Palačo so zgradili v enem letu

Skoraj vsak del v milijon evrov vredni palači je izdelan iz tega recikliranega materiala, ki je njegov izum in svojevrsten nadomestek za cement. Sestavljen je iz zdrobljenega stekla in pepela, ki ostane od premoga v termoelektrarnah. Družinsko podjetje je stavbo, v kateri ima tudi sedež, zgradilo v dobrem letu. Poznavalci bodo prepoznali, da je arhitektura njihovega dvorca nastala po zgledu angleškega paviljona Swarkestone Hall, ki je na naslovnici plošče Hot Rock slovite skupine The Rolling Stones. Scottova velika želja je, da bi jih nekoč obiskali glasbeniki. Trenutno dvorec gosti zgolj skladišče, pisarno in telovadnico, kmalu pa naj bi dobil tudi bivalne prostore, ki bodo predvidoma v obeh stolpih.

Scott je zamisel o novem materialu dobil po tem, ko je videl, koliko steklenic vsak dan konča na bližnjem mestnem smetišču. Gradbenega materiala mu zlepa ne bo zmanjkalo. »Z našim ekološkim materialom je gradnja malce dražja, vendar s tem izdatno pomagamo okolju,« je sklenil Scott.

Deli s prijatelji