SREBRENICA

Pahor: Srbska politika bi se temu lahko izognila

Objavljeno 11. julij 2015 14.17 | Posodobljeno 11. julij 2015 14.18 | Piše: STA, Mo. S.

Da pride do odpuščanja, je največ in predvsem na ljudeh osebno, saj je odpuščanje stvar intimne presoje, je prepričan predsednik.

SREBRENICA – Predsednik Borut Pahor je ob obisku Potočarov, kjer se je v petek poklonil spominu na več kot 8000 žrtev genocida v Srebrenici, izpostavil pomen evropske perspektive BiH kot enega od pogojev za mir. Drugi, težji, pa sta po njegovem mnenju odpuščanje in sprava.

Na vprašanje novinarjev, ali bo obisk srbskega premierja Aleksandra Vučića, ki je za danes napovedal svoj prihod v Potočare, pripomogel k pomiritvi, je Pahor ponovno izrazil obžalovanje in razočaranje, da se je Srbija ob pomoči Rusije v Varnostnem svetu ZN odločila blokirati resolucijo o genocidu v Srebrenici. »Da je šlo tukaj za genocid,« sta ugotovili dve sodišči, je opozoril.

Po Pahorjevem mnenju bi se srbska politika temu lahko izognila. To bi bila velika priložnost, da bi ponudila trdnejšo roko, kot bo zdaj sprejeta, je še dejal. Vendar pa se je ob tem treba zavedati, da je jutri nov dan in da je treba jutri poiskati priložnost za to, da bo med narodi in ljudmi več zaupanja. Da pride do odpuščanja, je največ in predvsem na ljudeh osebno, saj je odpuščanje stvar intimne presoje, je prepričan predsednik.

V Srebrenici bo sicer potekala osrednja spominska slovesnost, ki se je bo udeležilo več kot 50.000 ljudi, ob svojcih in drugih tudi več kot 80 tujih delegacij. Pahor bo na njej nastopil kot slavnostni govornik.

Dan žalovanja

V BiH je danes dan žalovanja, v EU pa dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici. Žrtev genocida se bodo spomnili tudi na mirnem pohodu v Ljubljani. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so 11. julija 1995 vstopile v Srebrenico, bošnjaško enklavo pod zaščito Združenih narodov. V le nekaj dneh, do 19. julija 1995, so večinoma v množičnih pobojih ubile 8372 Bošnjakov, predvsem moških in fantov.

Deli s prijatelji