NUJNE REFORME

Padec napovedi svetovne gospodarske rasti

Objavljeno 20. januar 2015 11.09 | Posodobljeno 20. januar 2015 11.09 | Piše: STA, K. K.

Kljub negotovim razmeram pa IMF izpostavlja nujnost nadaljevanja strukturnih reform in investiranja.

Evropska komisija skrbi za svoje uslužbence.

WASHINGTON – Mednarodni denarni sklad (IMF) je danes močno znižal napoved svetovne gospodarske rasti za letos in prihodnje leto. Letos naj bi ta dosegla le 3,5 odstotka, v letu 2016 pa 3,7 odstotka. To je za obe leti za 0,3 odstotne točke nižja rast, kot je IMF napovedoval oktobra lani. IMF je napoved rasti znižal tudi za številne posamezne države, predvsem zaradi skromnega obsega investicij, upočasnjene blagovne menjave in znižanja cen surovin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Upočasnjena Kitajska

Medtem ko bodo ZDA ostale svetla točka med gospodarstvi, pa se bo Evropa borila z deflacijo, kitajsko gospodarstvo, ki sta ga upočasnila manjši izvoz in nagel padec cen nepremičnin, pa bo raslo po najnižjo stopnji v zadnjih 25 letih. Ameriško gospodarstvo naj bi letos raslo po 3,6-odstotni stopnji, kar je pol odstotne točke več, kot je IMF napovedoval v zadnji napovedi iz oktobra lani, prihodnje leto pa bo rast 3,3-odstotna (0,3 odstotne točke večja rast od prvotnih napovedi).

Kitajska, ki velja za drugo največje svetovno gospodarstvo, bo letos po napovedih IMF beležila 6,8-odstotno rast, kar je 0,3 odstotne točke manj od prvotnih napovedi sklada, v 2016 pa bo rast 6,3-odstotna in bo za pol odstotne točke nižja od prvotnih napovedi. Kitajsko gospodarstvo je nazadnje tako skromno rast (3,8 odstotka) beležilo v letu 1990. Učinek upočasnjene kitajske rasti se bo prelil tudi na preostale azijske države, navaja IMF, ki je zato znižal napoved tudi za druge države iz regije.

Stimulacije na Japonskem brez rezultatov

V območju evra in na Japonskem ostajata ključni težavi stagnacija gospodarske rasti in nizka stopnja inflacije oz. deflacija, zaradi česar morajo ukrepati denarne oblasti. Evrsko območje bo po napovedih IMF letos beležilo 1,2-odstotno gospodarsko rast (0,2 odstotne točke manj kot oktobra lani), prihodnje leto pa 1,4-odstotno rast (0,3 odstotne točke manj kot v oktobrski napovedi). Stimulativni ukrepi na Japonskem niso dali pravih rezultatov, ugotavlja IMF, ki državi za letos napoveduje le 0,6-odstotno gospodarsko rast (0,2 odstotne točke manj kot oktobra), prihodnje leto pa 0,8-odstotno rast (0,1 odstotne točke manj kot oktobra).

Čuti tudi Rusija

Nižje cene surovin še posebej čuti rusko gospodarstvo. To naj bi se letos po napovedih sklada skrčilo za tri odstotke, prihodnje leto pa za odstotek. Oktobra je IMF Rusiji sicer še napovedoval rahlo rast gospodarstva. IMF je v najnovejši napovedi opozoril, da bo nadaljnja volatilnost trgov, ki je delno posledica začetka ameriškega zaostrovanja denarne politike, zaradi česar se tečaj dolarja zvišuje, v prihodnjem obdobju velik izziv za vlade in centralne banke.

Medtem ko so nizke cene nafte pozitivna novica, pa skrbi močan tečaj dolarja, ki delno izniči učinek uvoznic nafte s šibkejšimi valutami. Kljub negotovim razmeram pa IMF izpostavlja nujnost nadaljevanja strukturnih reform in investiranja.

Deli s prijatelji